gastro postao
Kratko “šokiranje” povrća u hladnoj vodi ili ledu jamči postojanost i intenzitet boje, što je vrlo važno kod krema
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 279
Potrebno vam je
- 300 g jakopska kapica
- 1 dl ulje maslinovo
- svježi timijan
- 0.50 dl limunova korica
- 250 g grašak zeleni, u zrnu
- sol
- svježe mljeveni papar
- 50 g pšenično brašno, bijelo
- 50 g parmezan
- 1 kom jaje kokošje
- 15 g maslac, slani
- 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
- menta
Priprema
- Školjke očistite, marinirajte kratko u smjesi koju ste pripremili od maslinova ulja, soka jednog limuna te listića svježeg timijana.
- Za pohanje umiješajte brašno, malo soli, ribani parmezan i jaja. Uvaljajte u smjesu očišćene školjke, okrenite da sa svih strana budu obložene te kratko pržite sa svake strane oko 3 minute na maslinovu ulju dok ne postanu zlatnožute.
- Pire od ljetnoga graška napravite tako da u slanoj vodi skuhate grašak. Ohladite ga u ledenoj vodi kako bi zadržao intenzivnu boju.
- Otopite maslac i vrhnje te u blenderu umiješajte s graškom do fine kreme.
- Listiće svježe zelene metvice grubo nasjeckajte i umiješajte u pire da osvježi okus.
- Servirajte tako da pire bude zelena posteljica, a na nju složite zlatno pržene školjke.
Izvor 'Mirisno ljeto na tanjuru', Ana Grgić