gastro postao
Slastičarka Tea Mamut podijelila je s nama svoj autorski desert neobičnog imena, ali božanstvenog okusa
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 30
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 271
Karamel Ganache
- 200 g čokolada, mliječna
- 200 g tamna čokolada
- 540 g vrhnje kiselo (20% masti)
- 134 g maslac, neslani
- 3.50 g sol
- 284 g šećer, kristal
Petit Beurre
- 250 g maslac, neslani
- 125 g šećer, kristal
- 290 g pšenično brašno, bijelo
- 41 g gustin
- 5 g sol
Žele od naranča
- 200 g sok od naranče (prirod. svježi)
- 10 g agar-agar prašak
- 4 g zelatina
- 10 g šećer, kristal
Priprema
- Za Karamel Ganache zakuhajte vrhnje.
- Karamelizirajte šećer tako da dobro zagrijete malo veći lonac i postepeno usipate šećer.
- Kada se karamelizirani šećer počne pjeniti ugasite vatru i polako miješajući pjenjačom ulijevajte vrhnje.
- Kuhajte karamel do 110 C te na ledu ohladite do 70 C.
- Prelijte preko čokolade i izmiksajte štapnim mikserom. -Dodajte maslac i sol i sve zajedno još jednom izmiksajte.
- Ulijte u plitki četvrtasti kalup kojeg ste prethodno obložili prozirnom folijom.
- Ostavite par sati u frižideru da se stisne.
- Za "Petit Beurre" miksajte maslac sa šećerom dok ne postane svijetlo i pjenasto.
- Dodajte sol, brašno i gustin i samo lagano umiješajte dok se sve ne poveže.
- Formirajte u blokove i stavite u frižider na par sati, dok ostatak možete zamrznuti za kasnije.
- Nakon što se tijesto stislo u frižideru, razmrvite ga i stavite peći na 180 C oko 15 min.
- Za želatinu od naranče namočite želatinu u hladnoj vodi.
- Stavite u lončić sok, dodajte agar pomješan sa šećerom i pustite da zakuha.
- Kuhajte 1 minutu i dodajte želatinu.
- Ulijte u što plići kalup kako bi ste dobili tanak sloj žela.
- Za serviranje istucite 2 dcl vrhnja za šlag sa 20 g šećera.
- Povucite liniju na tanjuru i položite komad ganachea.
- Pospite kakaom, "petit beurre" keksom, rozim paprom, hrskavim čokoladnim kuglicama te položite komadić želea.