Pohana piletina se uvijek s glasnim odobravanjem dočekivala na stol. Jednostavno je to jelo koje ipak zahtjeva određenu količinu truda, ali i vremena. Iako obožava pohano u svim oblicima, Kasandri Draganić, autorici bloga Vilicom kroz Hrvatsku, s vremenom je dosadila ta klasična smjesa za paniranje, pa čak i pivsko tijesto. Tako je naposljetku zavoljela upravo ovu smjesu za pohanje s maslacem od kikirikija.
Naravno, osim dobrog recepta, bitni su i dobri sastojci, a danas itekako pazimo što jedemo pa nam na policama trgovina oko uvijek bježi na proizvode linije Međimursko pile, čije meso dolazi iz uzgoja bez uporabe antibiotika. Kasandra se prilikom pripreme ovog recepta odlučila za njihova pileća prsa kojima je podarila ukusan omotač, a poslužila ih je uz ''lažne'' krumpiriće od mrkve, cikle i batata te nezaobilazan tartar umak.
Pileća prsa pohana s kikiriki maslacem i s lažnim krumpirićima
Sastojci:
Za pohanu piletinu:
- 1 Međimursko pile pileća prsa
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- 1 jaje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol
- papar
- svježi začini (bosiljak, origano, majčina dušica, peršin)
- sok pola limuna
- ulje za prženje
- krušne mrvice
- parmezan
Za čips od povrća:
- 2 cikle
- 2 mrkve
- 1 batat
- ulje za prženje
- sol
- parmezan
Za tartar umak:
- 1 kiselo vrhnje
- 3 žlice majoneze
- 1 žličica senfa
- 1 žlica limunovog soka
- sol
- papar
- ½ manje glavice sitno sjeckanog luka
- 3 srednja sitno sjeckana kisela krastavca
- svježi peršin
Priprema:
1. Piletinu narežite na podjednake komade. Svježe začine sitno nasjeckajte.
2. U zdjeli umutite maslac od kikirikija, kiselo vrhnje, jaje i sok pola limuna. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu u koju ćete ubaciti piletinu i začine. Ostavite bar pola sata piletinu da stoji u toj smjesi dok se ona ne počne baš jako lijepiti za meso.
3. U posebnom tanjuru pripremite krušne mrvice pa ih pomiješajte s malo parmezana.
4. Piletinu vadite iz smjese, uvaljajte u krušne mrvice i spuštajte na srednje zagrijanu masnoću. Svaki komad pecite do lijepe zlatne boje. S ovim načinom pohanja, dobit ćete mekanu piletinu i hrskavi, nimalo dosadan omotač s okusom kikirikija.
5. Batat, mrkvu i ciklu ogulite i narežite na prutiće kao što biste rezali krumpir.
6. Zagrijte vodu, posolite je pa u vrelu vodu ubacite povrće na 3-4 minute, čisto da malo omekša. Izvadite ga van, posušite i na nekoliko minuta stavite u zamrzivač.
7. Ugrijte ulje pa u njemu pržite ove ''lažne'' krumpiriće dok ne postanu lijepo hrskavi. Izvadite ih na papirnate ručnike, posolite te poslužite posipane parmezanom.
8. Za tartar umak koji se savršeno slaže uz pohanu piletinu dodajte u kiselo vrhnje majonezu, malo senfa, limunovog soka, sol, papar te sitno sjeckani luk i kisele krastavce. Promiješajte, začinite ako je još potrebno pa posipajte svježim peršinom.
Dobar tek!
Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“ Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.
Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.