gastro postao
Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Biskvit
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 10 žlica šećera (bijeli ili smeđi)
- 11 žlica ulja (suncokretovo, biljno..)
- 11 žlica brašna (bijelo ili integralno pšenično)
- 1 prašak za pecivo
- 0.50 žličica sode bikarbone
- 12 žlica tople vode
Krema
- 300 g jagoda
- 350 g grčkog jogurta
- 3 žlica šećera u prahu
- 0.50 limuna
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 180 º C.
- U zdjelu staviti 1 jaje, 10 žlica šećera te 1 vanilin šećer. Miješati mikserom dok smjesa ne postane svijetla i većeg volumena pa zatim dodati 11 žlica ulja.
- U drugoj zdjeli prosijati brašno. Pomiješati ga sa jednim praškom za pecivo te pola žličice sode bikarbone. *U ovom receptu se koristilo integralno pšenično brašno koje je dalo specifičan okus biskvitu no može se koristiti i obično bijelo brašno.
- Lagano dodavati brašno smjesi od jaja i šećera. Miješati pjenjačom te postupno dodavati 12 žlica tople vode. Kalup za kolač obložiti papirom za pečenje. Peči oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
- Dok se biskvit peče, pripremiti kremu. Izrezati 300 grama jagoda na ploške te jednu trećinu ostaviti sa strane.
- 200 g jagoda pomiješati sa grčkim jogurtom te ih lagano zgnječiti mikserom (ne moraju se zgnječiti do kraja). Zatim im dodati 3 žlice šećera u prahu te naribanu koricu od pola limuna. Zavisno o sezoni jagoda, odnosno kada su zrelije može se staviti i manje šećera jer je biskvit dovoljno sladak. Na kraju, dodati onu trećinu jagoda koju smo ostavili sa strane i samo lagano pomiješati.
- Kada se biskvit ispeče.. Staviti papir za pečenje na radnu površinu te na njega okrenuti biskvit tako da mu je donja strana sa papirom sada na vrhu. Uzeti čašu u kojoj želite poslužiti desert. S gornjom stranom čaše izrezati krugove u biskvitu. Meni je ova količina biskvita bila dovoljna za 4 čaše.
- Sve ono što je ostalo od izrezanih krugova nam služi na podlogu ovog rozog užitka. U čaše utisnuti ostatke biskvita te ostaviti tako 10-tak minuta. Zatim dodati kremu od jagoda i jogurta te poklopiti krugovima. S obzirom da je biskvit poprilično pjenast, možete se poslužiti dvjema vilicama te ga tako prenijeti na čašu.
Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)