Recepti 22. travnja 2015.

Pink glass

Pink glass
gastro postao gastro.24sata.hr
Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Biskvit

  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 10 žlica šećera (bijeli ili smeđi)
  • 11 žlica ulja (suncokretovo, biljno..)
  • 11 žlica brašna (bijelo ili integralno pšenično)
  • 1 prašak za pecivo
  • 0.50 žličica sode bikarbone
  • 12 žlica tople vode

Krema

  • 300 g jagoda
  • 350 g grčkog jogurta
  • 3 žlica šećera u prahu
  • 0.50 limuna

Priprema

  1. Zagrijati pećnicu na 180 º C.
  2. U zdjelu staviti 1 jaje, 10 žlica šećera te 1 vanilin šećer. Miješati mikserom dok smjesa ne postane svijetla i većeg volumena pa zatim dodati 11 žlica ulja.
  3. U drugoj zdjeli prosijati brašno. Pomiješati ga sa jednim praškom za pecivo te pola žličice sode bikarbone. *U ovom receptu se koristilo integralno pšenično brašno koje je dalo specifičan okus biskvitu no može se koristiti i obično bijelo brašno.
  4. Lagano dodavati brašno smjesi od jaja i šećera. Miješati pjenjačom te postupno dodavati 12 žlica tople vode. Kalup za kolač obložiti papirom za pečenje. Peči oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
  5. Dok se biskvit peče, pripremiti kremu. Izrezati 300 grama jagoda na ploške te jednu trećinu ostaviti sa strane.
  6. 200 g jagoda pomiješati sa grčkim jogurtom te ih lagano zgnječiti mikserom (ne moraju se zgnječiti do kraja). Zatim im dodati 3 žlice šećera u prahu te naribanu koricu od pola limuna. Zavisno o sezoni jagoda, odnosno kada su zrelije može se staviti i manje šećera jer je biskvit dovoljno sladak. Na kraju, dodati onu trećinu jagoda koju smo ostavili sa strane i samo lagano pomiješati. Pink glass | Author: peky01 foto: peky01
  7. Kada se biskvit ispeče.. Staviti papir za pečenje na radnu površinu te na njega okrenuti biskvit tako da mu je donja strana sa papirom sada na vrhu. Uzeti čašu u kojoj želite poslužiti desert. S gornjom stranom čaše izrezati krugove u biskvitu. Meni je ova količina biskvita bila dovoljna za 4 čaše. Pink glass | Author: peky01 foto: peky01
  8. Sve ono što je ostalo od izrezanih krugova nam služi na podlogu ovog rozog užitka. U čaše utisnuti ostatke biskvita te ostaviti tako 10-tak minuta. Zatim dodati kremu od jagoda i jogurta te poklopiti krugovima. S obzirom da je biskvit poprilično pjenast, možete se poslužiti dvjema vilicama te ga tako prenijeti na čašu. Pink glass | Author: peky01 foto: peky01

Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.