gastro postao
                                            
                                        
                                    Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Biskvit
- 1 jaje
 - 1 vanilin šećer
 - 10 žlica šećera (bijeli ili smeđi)
 - 11 žlica ulja (suncokretovo, biljno..)
 - 11 žlica brašna (bijelo ili integralno pšenično)
 - 1 prašak za pecivo
 - 0.50 žličica sode bikarbone
 - 12 žlica tople vode
 
Krema
- 300 g jagoda
 - 350 g grčkog jogurta
 - 3 žlica šećera u prahu
 - 0.50 limuna
 
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 180 º C.
 - U zdjelu staviti 1 jaje, 10 žlica šećera te 1 vanilin šećer. Miješati mikserom dok smjesa ne postane svijetla i većeg volumena pa zatim dodati 11 žlica ulja.
 - U drugoj zdjeli prosijati brašno. Pomiješati ga sa jednim praškom za pecivo te pola žličice sode bikarbone. *U ovom receptu se koristilo integralno pšenično brašno koje je dalo specifičan okus biskvitu no može se koristiti i obično bijelo brašno.
 - Lagano dodavati brašno smjesi od jaja i šećera. Miješati pjenjačom te postupno dodavati 12 žlica tople vode. Kalup za kolač obložiti papirom za pečenje. Peči oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
 - Dok se biskvit peče, pripremiti kremu. Izrezati 300 grama jagoda na ploške te jednu trećinu ostaviti sa strane.
 - 200 g jagoda pomiješati sa grčkim jogurtom te ih lagano zgnječiti mikserom (ne moraju se zgnječiti do kraja). Zatim im dodati 3 žlice šećera u prahu te naribanu koricu od pola limuna. Zavisno o sezoni jagoda, odnosno kada su zrelije može se staviti i manje šećera jer je biskvit dovoljno sladak. Na kraju, dodati onu trećinu jagoda koju smo ostavili sa strane i samo lagano pomiješati.
 - Kada se biskvit ispeče.. Staviti papir za pečenje na radnu površinu te na njega okrenuti biskvit tako da mu je donja strana sa papirom sada na vrhu. Uzeti čašu u kojoj želite poslužiti desert. S gornjom stranom čaše izrezati krugove u biskvitu. Meni je ova količina biskvita bila dovoljna za 4 čaše.
 - Sve ono što je ostalo od izrezanih krugova nam služi na podlogu ovog rozog užitka. U čaše utisnuti ostatke biskvita te ostaviti tako 10-tak minuta. Zatim dodati kremu od jagoda i jogurta te poklopiti krugovima. S obzirom da je biskvit poprilično pjenast, možete se poslužiti dvjema vilicama te ga tako prenijeti na čašu.
 
Promjenom godišnjih doba mijenja se (većinom :D) i naša želja za desertima. Nerijetko čokoladni budu zamijenjeni lakšim, voćnim desertima. Tako je bilo i sa ovim receptom. Spoj biskvita koji se najčešće koristi za muffine i jako jednostavne kreme od jogurta i jagoda, daju pravu proljetnu notu ovom desertu. A serviranje u čaši čini ga zabavnim i neobičnim. :)