Recepti 08. lipnja 2015.

Pita od jagoda i maka

Pita od jagoda i maka
gastro postao gastro.24sata.hr
Dekorativna pita od maka i jagoda sa kremom od vanilije i limuna. Jednostavno i ukusno.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Jednostavno

Prhko tijesto od maka:

  • 100 g maka
  • 200 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • soli
  • 1 žlica mascarponea
  • korica limuna

Krema od vanilije i limuna

  • 1 puding od vanilije
  • 0.50 l mlijeka
  • 50 g šećera
  • 250 g mascarponea (minus jedna žlica)
  • Sok od jednog limuna

Ružice s jagodama

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 300 g jagoda
  • 1 žumanjak

Priprema

  1. Pomiješajte šećer, brašno, mak i sol. Izrežite maslac na tanke listiće. Možete ga prije i zalediti pa izribati na ribež. Trljati prstima dok se ne naprave mrvice. Pita od jagoda i maka | Author: plavi_pijat foto: plavi_pijat
  2. Naribati limun. Dodati mascaropne. Umjesiti tijesto. Razvaljati ga u krug. U kalup za pite staviti papir za pečenje izrezan u obliku kruga ili premazati maslacem i posuti makom. Položite tijesto u kalup, a od ostatka izrežite oblike kojima ćete kasnije ukrasiti pitu. Staviti u frižider na sat vremena. Pita od jagoda i maka | Author: plavi_pijat foto: plavi_pijat
  3. Dok se tijesto hladi napraviti kremu. Skuhati puding u prahu po uputama proizvođača. Najčešće je to: staviti mlijeko i šećer u posudu i zagrijavati. Par žlica hladnog mlijeka odvojiti i u njega pomješati puding. Kad mlijeko zakuha dodati smjesu pudinga i mlijeka i mješati još par minuta dok se ne zgusne. Prekriti puding prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  4. Pripremiti ružice. Razvaljati lisnato na debljinu cca 3-4 mm. Izrezivati trake u obliku valova. Premazati svaki val razmućenim žumanjkom. Slagati jagode koje smo isjekli na debljinu cca 5 mm. Ostaviti malo mjesta na krajevima radi lakšeg slaganja. Zarolati traku i oblikovati ružicu. Pita od jagoda i maka | Author: plavi_pijat foto: plavi_pijat
  5. Izvaditi tjesto iz frižidera. Prije nego dodamo kremu, na podlogu od maka stavimo ružice i sve skupa u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. To će pomoći da se oba tjesta bolje ispeku.
  6. Za to vrijeme, kad se puding ohladio dodajte mu mascarpone i dobro izradite. Nakon 10 min izvadite kalup, maknite ružice, stavite kremu i vratite ružice. Ukrasite ostatcima tjesta. Stavite sve skupa peći 30 min. Ako primjeite da vam tjesto prebrzo tamni, stavite aluminijsku foliju preko. Pita od jagoda i maka | Author: plavi_pijat foto: plavi_pijat

Dekorativna pita od maka i jagoda sa kremom od vanilije i limuna. Jednostavno i ukusno.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.