gastro postao
Dekorativna pita od maka i jagoda sa kremom od vanilije i limuna. Jednostavno i ukusno.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Prhko tijesto od maka:
- 100 g maka
- 200 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- soli
- 1 žlica mascarponea
- korica limuna
Krema od vanilije i limuna
- 1 puding od vanilije
- 0.50 l mlijeka
- 50 g šećera
- 250 g mascarponea (minus jedna žlica)
- Sok od jednog limuna
Ružice s jagodama
- 250 g lisnatog tijesta
- 300 g jagoda
- 1 žumanjak
Priprema
- Pomiješajte šećer, brašno, mak i sol. Izrežite maslac na tanke listiće. Možete ga prije i zalediti pa izribati na ribež. Trljati prstima dok se ne naprave mrvice.
- Naribati limun. Dodati mascaropne. Umjesiti tijesto. Razvaljati ga u krug. U kalup za pite staviti papir za pečenje izrezan u obliku kruga ili premazati maslacem i posuti makom. Položite tijesto u kalup, a od ostatka izrežite oblike kojima ćete kasnije ukrasiti pitu. Staviti u frižider na sat vremena.
- Dok se tijesto hladi napraviti kremu. Skuhati puding u prahu po uputama proizvođača. Najčešće je to: staviti mlijeko i šećer u posudu i zagrijavati. Par žlica hladnog mlijeka odvojiti i u njega pomješati puding. Kad mlijeko zakuha dodati smjesu pudinga i mlijeka i mješati još par minuta dok se ne zgusne. Prekriti puding prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- Pripremiti ružice. Razvaljati lisnato na debljinu cca 3-4 mm. Izrezivati trake u obliku valova. Premazati svaki val razmućenim žumanjkom. Slagati jagode koje smo isjekli na debljinu cca 5 mm. Ostaviti malo mjesta na krajevima radi lakšeg slaganja. Zarolati traku i oblikovati ružicu.
- Izvaditi tjesto iz frižidera. Prije nego dodamo kremu, na podlogu od maka stavimo ružice i sve skupa u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. To će pomoći da se oba tjesta bolje ispeku.
- Za to vrijeme, kad se puding ohladio dodajte mu mascarpone i dobro izradite. Nakon 10 min izvadite kalup, maknite ružice, stavite kremu i vratite ružice. Ukrasite ostatcima tjesta. Stavite sve skupa peći 30 min. Ako primjeite da vam tjesto prebrzo tamni, stavite aluminijsku foliju preko.
Dekorativna pita od maka i jagoda sa kremom od vanilije i limuna. Jednostavno i ukusno.