gastro postao
Jednostavan voćni kolač idealan za vesela druženja uz kavu i puno razgovora
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 707
Tijesto
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 25 g šećer, kristal
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom vanilin šećer
- 100 g maslac, neslani
Premaz
- 3 žlica marmelada od naranče
Nadjev
- 5 kom naranča (žuto - narančasto meso)
Preljev
- 125 ml vrhnje za šlag
- 50 g šećer, kristal
- 3 kom jaje kokošje
- 1 kom narančina kora
Priprema
- Tijesto - Brašno prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, ulje, vanilin šećer i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom (nastavcima za miješenje) u glatko tijesto najprije kratko na najmanjoj, a zatim na najvećoj brzini.
- Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi u okruglu ploču (promjer 30 cm) i obložite kalup (promjer 26 cm, prethodno namašćen). Podlogu na nekoliko mjesta izbodite vilicom i premažite marmeladom.
- Nadjev - Naranče ogulite tako da ujedno uklonite bijelu kožicu. Naranče narežite na ploškice.
- Preljev - Izmiješajte slatko vrhnje, šećer, jaja i narančinu koricu. Preljev nanesite na podlogu. Ploškice naranče složite poput crijepa, kružno, po preljevu. Kalup stavite na rešetku pećnice, koja je prethodno zagrijana na 185 szupnjeva i pecite oko 40 minuta.
- Pitu ostavite u kalupu, ali premjestite na kuhinjsku rešetku da se ohladi. Zatim u kalupu narežite na kriške. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list