Recepti 23. ožujka 2016.

Pita od naranče: Sunce na oblačnom danu

Pita od naranče
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan voćni kolač idealan za vesela druženja uz kavu i puno razgovora

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 707

Tijesto

  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 25 g šećer, kristal
  • 1 žlica ulje suncokretovo
  • 1 kom vanilin šećer
  • 100 g maslac, neslani

Premaz

  • 3 žlica marmelada od naranče

Nadjev

  • 5 kom naranča (žuto - narančasto meso)

Preljev

  • 125 ml vrhnje za šlag
  • 50 g šećer, kristal
  • 3 kom jaje kokošje
  • 1 kom narančina kora

Priprema

  1. Tijesto - Brašno prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, ulje, vanilin šećer i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom (nastavcima za miješenje) u glatko tijesto najprije kratko na najmanjoj, a zatim na najvećoj brzini.
  2. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno.
  3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi u okruglu ploču (promjer 30 cm) i obložite kalup (promjer 26 cm, prethodno namašćen). Podlogu na nekoliko mjesta izbodite vilicom i premažite marmeladom.
  4. Nadjev - Naranče ogulite tako da ujedno uklonite bijelu kožicu. Naranče narežite na ploškice.
  5. Preljev - Izmiješajte slatko vrhnje, šećer, jaja i narančinu koricu. Preljev nanesite na podlogu. Ploškice naranče složite poput crijepa, kružno, po preljevu. Kalup stavite na rešetku pećnice, koja je prethodno zagrijana na 185 szupnjeva i pecite oko 40 minuta.
  6. Pitu ostavite u kalupu, ali premjestite na kuhinjsku rešetku da se ohladi. Zatim u kalupu narežite na kriške. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.