Recepti Najfiniji blagdanski kolači s kavom 22. prosinca 2021.

Podravske kocke - stari klasik naših baka

Željka Sivar s bloga Sweety & Spicy pripremila je podravske kocke, omiljen kolač njezine bake foto: Marko Prpić/Pixsell

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Željka Sivar s bloga Sweety & Spicy pripremila je podravske kocke, omiljeni kolač njezine bake

Tradicija pripreme blagdanskih slastica najdraži nam je dio božićnih dana. Nekada smo kolače pekli s našim bakama i mamama, a danas njihove recepte i sami pripremamo svojim najmilijima. Jedan od omiljenih obiteljskih recepata Željke Sivar s bloga Sweety & Spicy su podravske kocke, kolač koji se sastoji od dva sočna biskvita natopljena Franck Jubilarna kavom i slasnom kremom koja ih spaja. Cijeli kolač prekriven je slatkim šaumom koji nas podsjeća na prvi zimski snijeg. Ovaj tradicionalni kolač svakako posluži uz šalicu Franck Jubilarna kave i uživaj u blagdanskim danima okružena obitelji i prijateljima

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Franck Jubilarna kava odličan je dodatak blagdanskim kolačima; foto: foto: Marko Prpić/Pixsell

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 85 ml ulja
  • 100 g brašna
  • 150 g škrobnog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 šalica Franck Jubilarna kave

Za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • Malo vanilin ekstrakta
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 250 g maslaca

Za šaum :

  • 4 bjelanjka
  • 100 ml vode
  • 200 grama šećera
  • Tostirani listići badema

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Biskvit dobro natopi mirisnom Franck Jubilarna kavom; foto: foto: Marko Prpić/Pixsell

Priprema:

  1. Najprije pripremi biskvit. Umuti jaja pjenasto zajedno sa šećerom. Dodaj ulje te potom sve praškaste sastojke ujednačiti ručno.
  2. Biskvit stavi peći na 180 stupnjeva Celzijevih dok rubovi ne počnu tamniti. 
  3. Pečeni biskvit prepolovi i obilno namoči sa šalicom Franck Jubilarna kave.
  4. Dok se biskvit hladi, pripremi kremu. Žumanjke, šećer, brašno i mlijeko umiješaj te smjesu ukuhaj u kremu poput pudinga.
  5. U hladnu kremu umuti maslac sobne temperature te premaži kavom natopljen biskvit.
  6. Za šaum najprije pripremi sirup od šećera i vode tako što ćeš ih zakuhati zajedno dok ne postanu gusti. 
  7. Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg i u njega dodaj vrući sirup od šećera u tankom mlazu i dalje miksajući.
  8. Šaumom obloži cijeli kolač i za ukras dodaj tostirane listiće badema. 
  9. Kolač najmilijima posluži uz šalicu Franck Jubilarna kave!

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Željka je podravske kocke ukrasila tostiranim listićima badema; foto: foto: Marko Prpić/Pixsell

Blagdanske recepte naši blogeri rade u suradnji s Franck Jubilarna kavom. Mirisna kava odličan je napitak za buđenje, ali i dodatak božićnim kolačima. Šalicu Franck Jubilarna kave volimo spojiti s finim kolačima, a tradicionalno dobra "Ciglica" je i odličan poklon kojim ćemo razveseliti bližnje. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.