gastro postao
Kalorijska bomba toliko ukusna da ćete uživati bez imalo grižnje savjesti
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 908
Potrebno vam je
- 150 g orah, suhi
- 50 g šećer, kristal
- 330 g pšenično brašno, bijelo
- 1.50 žlica prašak za pecivo
- sol
- 140 g maslac, slani
- 60 ml vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 kom vanilija, štapić
- 2 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 170 g tamna čokolada
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Odvojite nekoliko oraha (tostiranih i oguljenih) za posipanje pa ih nasjeckajte na veće komadiće.
- Sameljite orahe s polovicom šećera u kuhinjskom robotu ili mlincu za kavu. Pomiješajte s ostatkom šećera, brašnom, praškom za pecivo i soli. Dodajte maslac pa ga utrljajte u brašno i orahe tako da dobijete krupne mrvice i da se maslac više ne vidi.
- Pomiješajte tu smjesu s kockicama čokolade i sjemenkama iz štapića vanilije, napravite udubinu u sredini pa ulijte u nju slatko i kiselo vrhnje te rukama sve zamijesite u tijesto. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko dva cm. Rezačem za tijesto izrežite krugove od oko pet cm promjera.
- Razvaljajte na isti način i ostatke tijesta pa izrežite krugove. Stavite krugove na lim obložen masnim papirom, premažite pogačice na vrhu s malo vrhnja te pospite šećerom i komadićima oraha.
- Pecite pogačice oko 15-20 minuta dok ne dobiju laganu boju i nisu tvrde na dodir. Poslužite pogačice sa slatkim vrhnjem i džemom prema izboru.
Izvor Ana Ugarković