Blagdanska čarolija u zagrebačkom studiju Kotluša donijela je boje i okuse blagdanskih jela napravljenih uz pomoć inovativne Samsung tehnologije.
Za vrhunsku hranu, recepte i odličnu atmosferu na kulinarskoj radionici zaslužni su simpatični vlasnici Mihaela i Vedran koji su pripremili za vas recepte koje svatko treba probati za nadolazeće blagdane.
Predjelo – punjeni šampinjoni i začinjene kuglice od sira
Jednostavno, a tako ukusno. Ovo su idealna predjela za veći broj gostiju zbog količine vremena i namirnica potrebnih za pripremu. Pripremili smo ukusne šampinjone punjene krem, sirom, parmezanom, peršinom i orasima, a kuglice od sira smo oblikovali, stavili nadjev po izboru te poslužili uz kreker ili tost. Jednostavni recepti koji neće razočarati, a Samsung indukcijske ploče omogućile su istovremeno korištenje različitih vrsta i veličina posuđa te tako znatno olašali pripremu i ubrzali proces ovih predjela.
Beef ili Vege Wellington – na vama je izbor
Zašto ne biste ove godine napravili za božićni ručak nešto drugo osim klasične pečenke? Recimo, zašto ne biste pokušali napraviti Beef Wellington, tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junetine pečene u lisnatom tijestu. To je elegantan recept i savršeno jelo za božićni ručak. A za sve koje ne žele junetinu, radionica u Kotluši pripremila je i vege recept.
Za mesni Wellington potreban je biftek, pršut koji se omota na lisnato tijesto te se peče dok ne poprimi pravu zlatnu boju blagdana, a vege varijanta osmišljena je da se umjesto mesa pripremi smjesa s gljivama, češnjakom, orasima i mrkvom koja se pomoću lisnatog tijesta zarola u pravu blagdansku štrucu.
Wellington je jelo poznato po sočnosti iznutra i hrskavosti izvana, uz upotrebu značajke Natural Steam pećnice očuvat će se prirodna vlažnost namirnica i postići upravo taj balans sočnosti i hrskavosti i u mesnoj i vege varijanti.
Za kraj mnogima omiljeni blagdanski keksi
Raspucanci, keksi koje volimo zbog različitih tekstura koje se nalaze u jednom keksu. Iznutra su mekani, gotovo kremasti, a izvana hrskavi, suptilno obloženi šećerom u prahu koji im daje specifičan izgled. Raspucanci su vjerojatno najjednostavniji blagdanski keksi kojima se svake godine iznova vraćamo, a upravo zbog jednostavnosti, sigurni smo, uspijet će čak i onima kojima priprema slastica obično ne polazi za rukom. No, mi smo isprobali šarene raspucance koje možete kombinirati hoćete li raditi s matcha prahom, prahom od cikle, kakao prahom ili s koricom limuna – ovisno koja vam se boja više sviđa.
Posebnost ove radionice je svakako u sinergiji između tehnologije i kuhanja koju smo imali priliku osjetiti tijekom radionice. Samsung uređaji savršeno su se uklopili u kuhinju i činili su je pametnijom, ali istovremeno su zadržali toplinu i ljepotu tradicionalnog kuhanja. Shvatili smo da tehnologija ne mora biti odvojena od kreativnosti i okusa. Naša avantura završila je pripremom šarenih raspucanaca ujednačeno ispečenih pomoću Samsung pećnice koja je omogućila savršene rezultate.
Sigurni smo da su vam Wellington jela zainitrigirala nepce, stoga vam donosimo sve recepte za lakšu pripremu i uživanje u njihovim blagdanskim okusima i mirisima.
BEEF WELLINGTON
Sastojci:
- 500 g bifteka
- 250 g zlatnih šampinjona
- 1 grančica timijana
- 2 žličice senfa
- 250 g lisnatog tijesta
- 8 kriški pršuta
- 1 žumanjak
- malo maslinovog ulja
- krupna morska sol i svježe mljeveni papar
Postupak:
- Očistite biftek od masnoća i kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Posolite biftek i popaprite ga te premažite senfom i ostavite da se hladi. U električnoj sjeckalici smiksajte gljive. Ispržite mješavinu na tavi s listićima timijana, soli i paprom dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu. Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi. Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom. Stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak.
- Na lisnato tijesto položite biftek zamotan pršutom i gljivama te ga zamotajte. Žumanjkom premažite tijesto, a nožem nježno zarežite vrh.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na 25-30 20 minuta dok lisnato tijesto ne postane zlatno-žuto. Izvadite iz pećnice pa pustite da se 'odmori' 10 minuta prije nego što ga narežete na kriške debljine oko 2,5 centimetra. Poslužite uz pire krumpir ili čak i bez dodatnog priloga.
VEGE WELLINGTON
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- ½ šalica drobljenih oraha
- 300 g gljiva rezanih na kockice
- 1 mrkva, naribana
- 1 šalica graška
- 1 žličica origana
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 konzerva leće
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice vode
- 1 lisnato tijesto
- sol, papar
Priprema:
- Luk nasjeckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša. Dodajte mu gljive, češnjak, orahe i mrkvu, pa sve skupa dinstajte otprilike 15 minuta.
- Dodajte grašak i začine, pa dinstajte na srednjoj vatri još 5 minuta. Na kraju dodajte “jaje”, dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi. Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik, na sredinu stavite pripremljenu smjesu i zarolajte u štrucu. Štrucu premažite s malo ulja i lagano je zarežite na vrhu kako se ne bi napuhala u pećnici.
- Pecite 15 minuta na 180°C i još 10-15 minuta na 200°C.
Dobar tek!