Recepti Umak 04. travnja 2024.

Predobar umak od bijelog vina - i još samo 2 sastojka

Umak
5 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Umak od bijelog vina, maslaca i parmezana
foto: Klaus Nielsen/Pexels
Tjestenina u umaku od bijelog vina odličan je izbor za brzi ručak ili večeru. Evo i recepta...

Tjestenina s vodkom i feta pasta su apsolutni hitovi na društvenim mrežama već godinama, ali su nam već pomalo i dosadili. Zato ti nudimo odličnu alternativu – umak od bijelog vina, parmezana i maslaca koji će se savršeno sljubiti sa špagetima.

Kako napraviti umak?

Budući da je riječ o samo 3 sastojka, ovo je moment u kojem prednost moraš dati kvaliteti namirnica. Odaberi suho bijelo vino, poput sauvignona ili sivog pinota, dobar maslac i izbjegni naribani sir iz vrećice.

Okus će biti neosporno bolji ako naribaš odležani parmezan. Uz to, obavezno sačuvaj šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Puna je škroba i doprinijet će povezivanju namirnica i kremoznosti umaka.

Voda od kuhanja tjestenine Možda vas zanima... Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

Ovo je jedan od onih recepata od oka, u kojem su bitni omjeri i povremeno isprobavanje. Predlažemo da upotrijebiš podjednaku gramažu vina i parmezana, ovisno o broju osoba za koje kuhaš. Omjer tih sastojaka i maslaca trebao bi biti 4:1. 

Najprije u duboku tavicu dodaj vino i pričekaj da se reducira do polovice, a zatim dodaj maslac. Miješaj i pričekaj da se rastopi, a potom ulij dio vode i dodaj parmezan.

Drži na vatri i miješaj još par minuta, dok se umak ne reducira. Dodaj skuhanu i procijeđenu tjesteninu, sve dobro promiješaj pa začini soli i paprom po ukusu. 

 | Author: Klaus Nielsen/Pexels foto: Klaus Nielsen/Pexels

Popis popularnih dodataka:

  • korica i sok limuna
  • kapari
  • čili u pahuljicama
  • svježi začini: ružmarin, timijan ili kadulja

Ne gasi ekran dok kuham

Umak od bijelog vina
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bijelo vino 200 ml
  • Maslac 100 g
  • Parmezan 200 g
Postupak
  1. Prvo u duboku tavicu dodaj vino, pričekaj da se reducira do polovice.


  2. Dodaj maslac, promiješaj i pričekaj da se rastopi.


  3. Ulij dio vode od kuhanja tjestenine i dodaj svježe naribani odležani parmezan. Drži na vatri i miješaj još par minuta, dok se umak ne reducira. Umaku možeš dodati limunov sok i koricu, kapare, čli u pahuljicama, svježe začine (ružmarin, timijan, kadulju...) - mogućnosti su nebrojene.


  4. Dodaj skuhanu i procijeđenu tjesteninu, sve dobro promiješaj pa začini soli i paprom po ukusu. 


tjestenina, brza jela Možda vas zanima... 3 recepta za tjesteninu, svi su gotovi za pola sata Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.