Tjestenina s vodkom i feta pasta su apsolutni hitovi na društvenim mrežama već godinama, ali su nam već pomalo i dosadili. Zato ti nudimo odličnu alternativu – umak od bijelog vina, parmezana i maslaca koji će se savršeno sljubiti sa špagetima.
Kako napraviti umak?
Budući da je riječ o samo 3 sastojka, ovo je moment u kojem prednost moraš dati kvaliteti namirnica. Odaberi suho bijelo vino, poput sauvignona ili sivog pinota, dobar maslac i izbjegni naribani sir iz vrećice.
Okus će biti neosporno bolji ako naribaš odležani parmezan. Uz to, obavezno sačuvaj šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Puna je škroba i doprinijet će povezivanju namirnica i kremoznosti umaka.
Ovo je jedan od onih recepata od oka, u kojem su bitni omjeri i povremeno isprobavanje. Predlažemo da upotrijebiš podjednaku gramažu vina i parmezana, ovisno o broju osoba za koje kuhaš. Omjer tih sastojaka i maslaca trebao bi biti 4:1.
Najprije u duboku tavicu dodaj vino i pričekaj da se reducira do polovice, a zatim dodaj maslac. Miješaj i pričekaj da se rastopi, a potom ulij dio vode i dodaj parmezan.
Drži na vatri i miješaj još par minuta, dok se umak ne reducira. Dodaj skuhanu i procijeđenu tjesteninu, sve dobro promiješaj pa začini soli i paprom po ukusu.
Popis popularnih dodataka:
- korica i sok limuna
- kapari
- čili u pahuljicama
- svježi začini: ružmarin, timijan ili kadulja