gastro postao
Odlična slastica čije tijesto možete i zamrznuti pa ga iskoristiti kad poželite brzi desert
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 753
Potrebno vam je
- 250 g maslac, slani
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom kvasac, svježi
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 mala žlica sol
- limunova korica
- 1 prstohvat mljeveni cimet
- 3 žlica tamni rum
- 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
- 350 g oštro brašno
- 350 g glatko brašno
- 500 g orah, mljeveni
- 4 žlica pekmez od marelice
- 4 kom bjelanjak kokošji
- 200 g šećer, kristal
Priprema
- Mlijeko ugrijte, dodajte žlicu šećera i razmutite kvasac te ostavite da se zapjeni. Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte žumanjke i kiselo vrhnje. Dodajte kvasac, koricu limuna, cimet, rum i sol pa postupno brašno, dok ne zamijesite mekano tijesto.
- Ostavite da se hladi dva sata. Podijelite ga na četiri dijela. svaki dio razvaljajte u pravokutnik na pobrašnjenoj podlozi i premažite pekmezom.
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg s prstohvatom soli, postupno dodajući šećer, pa lopaticom ili kuhačom umiješajte 200 g oraha. Nadjev rasporedite povrh pekmeza. Rubove ostavite praznima.
- Zarolajte počevši od dulje, bočne strane. Ponovite s ostatkom tijesta i složite u veliki, plitki lim za pečenje koji ste obložili pek-papirom. Pećnicu ugrijte na 200°c i pecite 20-ak min.
Izvor Skuhatćute