Ljeto, sunce i more... 3 su stvari koje nerazdvojno idu skupa. Mi ćemo dodati i četvrtu - morsku hranu, odnosno ribu i morske plodove u kojima ljeti uživamo i više nego ostatkom godine. Zato je blogerica Sandra Rončević, autorica bloga O slanom & slatkom: o svemu., osmislila sjajan recept za hobotnicu s rajčicom, savršenu za večeru uz more koju provodimo s dragim prijateljima ili svojom boljom polovicom.
Ukusna hobotnica s rajčicom i maslinama dobila je pomalo grčki štih i odmah nas očarala okusima i mirisima, a za kuhanje Sandra je koristila vrhunske METRO Chef proizvode.
Hobotnica s grčkim štihom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1,2 kg očišćene hobotnice prethodno odmrznute
- 150 ml suhog bijelog vina
- 3 žlice vinskog octa
- 2 lovorova lista METRO Chef
- 30 ml maslinova ulja METRO Chef
- 3 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice usoljenih kapara
- par grančica svježeg timijana METRO Chef
- 400 g sitno sjeckane rajčice
- 1 žličica sušenog origana METRO Chef
- 3 žlice kalamata maslina METRO Chef
- 1 žlica balzamičnog octa METRO Chef
- 1 žlica meda
- malo svježeg peršina METRO Chef
Postupak:
- Prethodno smrznutu očišćenu hobotnicu odmrznite i operite. Stavite je u široku posudu za kuhanje, dodajte vino, ocat i lovorov list, poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri između 45-60 minuta, dok lijepo ne omekša. Hobotnica će ispustiti svoju vodu tako da nije potrebno dodavanje vode.
- Narežite luk na ploške, češnjak protisnite.
- Kuhanu hobotnicu izvadite iz posude, prohladite pa narežite na krakove, sačuvajte tekućinu od kuhanja.
- U istoj posudi u kojoj se kuhala hobotnica zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk pa ga sotirajte oko 12-15 minuta dok lijepo ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak, nakon minute dodajte usoljene kapare i svježi timijan. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, promiješajte pa dodajte oko 150 ml tekućine od kuhanja hobotnice i pustite da zakuha. Dodajte origano, a potom i kalamata masline, kuhajte 2-3 minute pa podlijte balzamičnim octom i pustite da kuha još 3-4 minute.
- Na samom kraju umiješajte med, vratite hobotnicu u posudu, pustite da sve zajedno kuha još 5-6 minuta.
- Pospite svježim lišćem peršina i poslužite kao toplo predjelo ili glavno jelo uz omiljeni prilog, npr. palentu ili kuhani krumpir.