Recepti 20. srpnja 2023.

Sjajan recept za hobotnicu s rajčicom i maslinama

foto: Sandra Rončević

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro blogerica Sadra Rončević osmislila je ovaj genijalan recept za hobotnicu s grčkim štihom, idealan za neku finu večeru uz more. Za kuhanje je koristila vrhunske METRO Chef proizvode

Ljeto, sunce i more... 3 su stvari koje nerazdvojno idu skupa. Mi ćemo dodati i četvrtu - morsku hranu, odnosno ribu i morske plodove u kojima ljeti uživamo i više nego ostatkom godine. Zato je blogerica Sandra Rončević, autorica bloga O slanom & slatkom: o svemu., osmislila sjajan recept za hobotnicu s rajčicom, savršenu za večeru uz more koju provodimo s dragim prijateljima ili svojom boljom polovicom.

 | Author: Sandra Rončević METRO Chef proizvodi - tajna odličnog okusa hobotnice s grčkim štihom foto: Sandra Rončević

Ukusna hobotnica s rajčicom i maslinama dobila je pomalo grčki štih i odmah nas očarala okusima i mirisima, a za kuhanje Sandra je koristila vrhunske METRO Chef proizvode.

Hobotnica s grčkim štihom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1,2 kg očišćene hobotnice prethodno odmrznute
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 3 žlice vinskog octa
  • 2 lovorova lista METRO Chef
  • 30 ml maslinova ulja METRO Chef
  • 3 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice usoljenih kapara
  • par grančica svježeg timijana METRO Chef
  • 400 g sitno sjeckane rajčice
  • 1 žličica sušenog origana METRO Chef
  • 3 žlice kalamata maslina METRO Chef
  • 1 žlica balzamičnog octa METRO Chef
  • 1 žlica meda
  • malo svježeg peršina METRO Chef

 | Author: Sandra Rončević Hobotnica s grčkim štihom foto: Sandra Rončević

Postupak:

  1. Prethodno smrznutu očišćenu hobotnicu odmrznite i operite. Stavite je u široku posudu za kuhanje, dodajte vino, ocat i lovorov list, poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri između 45-60 minuta, dok lijepo ne omekša. Hobotnica će ispustiti svoju vodu tako da nije potrebno dodavanje vode.
  2. Narežite luk na ploške, češnjak protisnite.
  3. Kuhanu hobotnicu izvadite iz posude, prohladite pa narežite na krakove, sačuvajte tekućinu od kuhanja.
  4. U istoj posudi u kojoj se kuhala hobotnica zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk pa ga sotirajte oko 12-15 minuta dok lijepo ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak, nakon minute dodajte usoljene kapare i svježi timijan. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, promiješajte pa dodajte oko 150 ml tekućine od kuhanja hobotnice i pustite da zakuha. Dodajte origano, a potom i kalamata masline, kuhajte 2-3 minute pa podlijte balzamičnim octom i pustite da kuha još 3-4 minute.
  5. Na samom kraju umiješajte med, vratite hobotnicu u posudu, pustite da sve zajedno kuha još 5-6 minuta.
  6. Pospite svježim lišćem peršina i poslužite kao toplo predjelo ili glavno jelo uz omiljeni prilog, npr. palentu ili kuhani krumpir.

 | Author: Sandra Rončević Hobotnica s grčkim štihom foto: Sandra Rončević

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.