Recepti 25. travnja 2022.

Proljetni burrito prema receptu Vedrana Boškovića

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ne želiš provesti sate za štednjakom i uvijek si iznova u potrazi za super ukusnim, zdravim i brzim receptima? Gastrolovac Vedran Bošković ima odličan prijedlog - burrito s junetinom i rižom za prste polizati!

Topli proljetni dani kao stvoreni su za uživanje. Iskoristi svaku slobodnu minutu za druženje s prijateljima i obitelji, a što manje vremena provedi za štednjakom. Umjesto kompliciranih jela za čiju je pripremu potrebno žrtvovati nekoliko sati, naš Gastrolovac i autor bloga "Seasoned with love", Vedran Bošković, predlaže ukusan i brz obrok gotov za svega 20-ak minuta.

U proljeće smo aktivniji nego zimi, što možemo povezati s dužim sunčanim danima pa Vedran sugerira lagan i zdrav obrok koji će nam osigurati sve potrebne nutrijente i napuniti nas energijom za ostatak dana. Glavni sastojci njegova današnjeg recepta su junetina i riža, nutritivno bogata i ukusna kombinacija. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Umjesto klasičnog povrtnog rižota koji mnogima prvi padne na pamet na spomen riže, Vedran te potiče da izađeš iz svoje 'sigurne zone' i pripremiš nešto drugačiji obrok. Njegov burrito s junetinom i rižom odličan je način da razbiješ rutinu u svojoj kuhinji, a posebno kad nemaš puno vremena za kuhanje. U nastavku članka ti donosimo detaljan video-recept kojeg se možeš i ne moraš pridržavati. Slobodno dodaj povrće po svom 'guštu' i tortilju začini na svoj način. Drugim riječima, pusti mašti na volju...

Burrito s junetinom i rižom

Sastojci:

  • 450g mljevene junetine
  • 200g Zlato polje riže Sant Andrea
  • 4 žlice pasirane rajčice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1-2 glavice luka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica kumina
  • 1 žlica ulja
  • 8 tortilja
  • 4 manje rajčice
  • 1 glavica salate
  • 400g graha iz konzerve
  • 220g kukuruza iz konzerve
  • 2 avokada
  • 200g naribanog sira

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

1. Rižu skuhati prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, procijediti ju i ostaviti da se prohladi. Po želji ju možemo začiniti s malo soli i sjeckanim korijanderom.

2. Luk oguliti i nasjeckati te ga na ulju izdinstati. Dodati luku meso i nastaviti dinstati dok ne poprimi smeđu boju. Dodati u meso pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice, sol i kumin te dobro promiješati. Kuhati sve skupa još 10-ak minuta dok se ne zgusne sve u kompaktni umak. 

3. Rajčice i avokado narezati na ploške, salatu na trakice, a grah i kukuruz procijediti i isprati. 

4. Na tortilju slagati rižu, meso, grah, kukuruz, rajčicu, salatu, avokado i za kraj ribani sir. Preklopiti bočne krajeve prema sredini te oprezno srolati, pazeći da tortilja ne pukne.

5. Po želji zapeći na tavi ili odmah poslužiti.

Daj mašti na volju i pripremi ukusni obrok s rižom. Birati možeš između 13 vrsta Zlato polje riže, a na službenoj stranici Podravke preuzmi vodič kroz riže i pronađi inspiraciju za nesvakidašnja jela s rižom. Uživaj u slasnoj paelli, meksičkom jelu, tortiljama, pripremi veganski burger, salatu, varivo, punjene paprike ili rižu na mlijeku. Jer riža nije samo rižoto.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.