Topli proljetni dani kao stvoreni su za uživanje. Iskoristi svaku slobodnu minutu za druženje s prijateljima i obitelji, a što manje vremena provedi za štednjakom. Umjesto kompliciranih jela za čiju je pripremu potrebno žrtvovati nekoliko sati, naš Gastrolovac i autor bloga "Seasoned with love", Vedran Bošković, predlaže ukusan i brz obrok gotov za svega 20-ak minuta.
U proljeće smo aktivniji nego zimi, što možemo povezati s dužim sunčanim danima pa Vedran sugerira lagan i zdrav obrok koji će nam osigurati sve potrebne nutrijente i napuniti nas energijom za ostatak dana. Glavni sastojci njegova današnjeg recepta su junetina i riža, nutritivno bogata i ukusna kombinacija.
Umjesto klasičnog povrtnog rižota koji mnogima prvi padne na pamet na spomen riže, Vedran te potiče da izađeš iz svoje 'sigurne zone' i pripremiš nešto drugačiji obrok. Njegov burrito s junetinom i rižom odličan je način da razbiješ rutinu u svojoj kuhinji, a posebno kad nemaš puno vremena za kuhanje. U nastavku članka ti donosimo detaljan video-recept kojeg se možeš i ne moraš pridržavati. Slobodno dodaj povrće po svom 'guštu' i tortilju začini na svoj način. Drugim riječima, pusti mašti na volju...
Burrito s junetinom i rižom
Sastojci:
- 450g mljevene junetine
- 200g Zlato polje riže Sant Andrea
- 4 žlice pasirane rajčice
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1-2 glavice luka
- 1 žličica soli
- 1 žličica kumina
- 1 žlica ulja
- 8 tortilja
- 4 manje rajčice
- 1 glavica salate
- 400g graha iz konzerve
- 220g kukuruza iz konzerve
- 2 avokada
- 200g naribanog sira
Priprema:
1. Rižu skuhati prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, procijediti ju i ostaviti da se prohladi. Po želji ju možemo začiniti s malo soli i sjeckanim korijanderom.
2. Luk oguliti i nasjeckati te ga na ulju izdinstati. Dodati luku meso i nastaviti dinstati dok ne poprimi smeđu boju. Dodati u meso pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice, sol i kumin te dobro promiješati. Kuhati sve skupa još 10-ak minuta dok se ne zgusne sve u kompaktni umak.
3. Rajčice i avokado narezati na ploške, salatu na trakice, a grah i kukuruz procijediti i isprati.
4. Na tortilju slagati rižu, meso, grah, kukuruz, rajčicu, salatu, avokado i za kraj ribani sir. Preklopiti bočne krajeve prema sredini te oprezno srolati, pazeći da tortilja ne pukne.
5. Po želji zapeći na tavi ili odmah poslužiti.
Daj mašti na volju i pripremi ukusni obrok s rižom. Birati možeš između 13 vrsta Zlato polje riže, a na službenoj stranici Podravke preuzmi vodič kroz riže i pronađi inspiraciju za nesvakidašnja jela s rižom. Uživaj u slasnoj paelli, meksičkom jelu, tortiljama, pripremi veganski burger, salatu, varivo, punjene paprike ili rižu na mlijeku. Jer riža nije samo rižoto.