Recepti Desert 12. lipnja 2025.

Prozračan i osvježavajuć kuglof od jagoda

Desert
25 MIN
60 MIN
10
SREDNJE
Prozračan i osvježavajuć kuglof od jagoda
Prozračan i osvježavajuć kuglof od jagoda
foto: @insanelygoodrecipes Pinterest
Kad se u sočnom kuglofu spoje raskoš maslaca i svježina mirisnih jagoda, dobivaš desert koji će ti postati zaštitni znak ljeta!

Ima li išta što bolje utjelovljuje ljeto od mirisa svježih jagoda i toplog, netom pečenog biskvita? Ovaj kuglof od jagoda upravo je takav desert — jednostavan, a efektan, dovoljno raskošan da ga poslužiš gostima, a dovoljno zahvalan da ga pripremiš za obiteljsko popodne u vrtu.

Isprobaj ga i s drugim voćem

Klasičan kuglof poznat je po bogatoj teksturi, no ovdje ga svježe jagode razigravaju i čine laganijim. Dodaješ im još i tanki sloj limunove glazure, koji svaki zalogaj čini još svježijim.

Upravo zato je ovaj recept savršen za ljetne stanke, piknike, roštilje i sve trenutke kada poželiš desert koji nije pretežak, ali ostavlja dojam. A kad jednom naučiš tehniku, garantirano ćeš ga peći stalno, uvijek s malo drugačijim voćem koje pronađeš na tržnici.

jagode | Author: Karolina Grabowska/Pexels Jagode foto: Karolina Grabowska/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Kuglof od jagoda
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Jaje 4 kom
  • Kiselo vrhnje 1 šalica
  • Brašno 3 šalica
  • Jagode 450 g
  • Sol 1 žličica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Šećer 2 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Šećer u prahu 1 šalica
  • Sok od limuna 2 žlica
Postupak
  1. Stavi 230 grama maslaca u zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Izvadi jaja i kiselo vrhnje na sobnu temperaturu. Ostavi sve da odstoji najmanje 1 sat kako bi maslac omekšao.


  2. U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190°C. Otopi preostalih 20 g (žlica) maslaca i pomiješaj sa 1 žlicom brašna u zdjelici — tom smjesom premaži kalup za kuglof od 12 šalica (25 cm), pazeći da dobro obložiš središnji prsten i sve udubine. Jagode očisti i nareži na kockice.


  3. U velikoj zdjeli pomiješaj 3 šalice brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promiješaj pjenjačom da se ravnomjerno spoji.


  4. U zdjelu s maslacem dodaj šećer i miksaj na srednjoj brzini od 3 do 5 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješaj jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodaj ekstrakt vanilije.


  5. Na kraju, ručno umiješaj narezane jagode pomoću silikonske špatule. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.


  6. Peci oko 1 sat, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pusti da se kolač hladi u kalupu na rešetki 30 minuta. Zatim pažljivo preokreni kuglof na rešetku i pusti da se potpuno ohladi, oko 1,5 sat.


  7. U zdjelici izmiješaj šećer u prahu i limunov sok dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij po torti i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

503 kcal

25 %

MASTI

22,10 g

30 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

71,50 g

26 %

PROTEINI

6,20 g

12 %

Kuglof od jagoda će na sobnoj temperaturi u plastičnoj foliji ostati svježa do 4 dana.

Bilo kuda, kuglof svuda!

kuglof od limuna Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kuglof od limuna koji je zaludio svijet Recepti mramorni kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof - desert koji nikad ne dosadi Recepti Kuglof od naranče Možda vas zanima... Recept za najsočniji kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti Možda vas zanima... Mramorni kuglof od pistacija s preljevom od malina - probaj mu odoljeti Native sadržaj

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.