Danas je Dan zaljubljenih, a znamo da ni jedna romantična večera ne može proći bez deserta na kraju, stoga Darko Debić predlaže originalan azijski puding u koji ćete se zaljubiti na prvi griz.
Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Sa svakog putovanja se vratim s pregršt novih recepata i ideja. Upravo tako je stigao i ovaj puding na jelovnik, nakon putovanja Malezijom. Svježi mango i yuzu žele su odličan dodatak tapioka perlicama i kokos kremi, a sve sastojke možete pronaći u Metro Hrvatska.
Ovo je tako jednostavan recept za desert, možete ga napraviti i unaprijed kada vam dolaze gosti Ili iznenaditi nekog za Valentinovo. Prije posluživanja jednostavno izvadite zdjelice iz hladnjaka i dodajte svježe voće i žele - i desert je spreman!
Puding od tapioke i kokosa, yuzu žele i svježi mango
Sastojci:
Za žele:
- 1,5 dl yuzu pirea
- 30 g šećera
- 15 g želatine
- grančica melise ili mente
Za puding:
- 200 g tapioka kuglica
- 250 ml kokosove kreme
- 50 g šećera
- pola mahune vanilije
Za dekoraciju:
- 1 svježi mango
- jestivo cvijeće
Priprema:
Žele:
1. Želatinu staviti u malu zdjelicu i pomiješati s dvije žlice hladne vode, pustiti da želatina nabubri. Listove melise narezati na uske rezance.
2. U lončić staviti yuzu, šećer i 3,5 dl vode. Staviti na vatru i pustiti da provri. Skinuti s vatre i umiješati nabubrenu želatinu.
3. Smjesu uliti u pravokutni kalup 10 x 18 cm obložen prozirnom folijom. Rasporediti narezane listove melise po želeu. Ohladiti na sobnoj temperaturi, nakon toga staviti u hladnjak.
4. Kad se sasvim stegne narezati na kockice.
Puding:
1. Tapioka kuglice skuhati u vodi po uputama s pakiranja.
2. Kad su kuglice prozirne dodati kokosovu kremu, šećer i sastrugane sjemenke vanilije. Kuhati još par minuta na laganoj vatri. Umjesto mahune vanilije može se koristiti ekstrakt od vanilije ili šećer s okusom vanilije.
3. Maknuti puding s vatre i nakon desetak minuta servirati u zdjelice. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako se ne konzumira odmah, čuvati pokrivene zdjelice u hladnjaku.
Mango:
1. Mango oguliti i narezati na kockice.
2. Na prohlađeni puding posložiti kockice manga i želea, ukrasiti jestivim cvijećem i listovima mente.
Dobar tek!
Azijska kuhinja je posljednjih godina postala vrlo popularna u svijetu. Osim što se otvorilo mnogo azijskih street food restorana i trgovine su prepoznale interes i počele nuditi sve više proizvoda za pripremu azijskih specijaliteta. U Metro centrima možete pronaći širok asortiman namirnica bogatih azijskim okusima.