gastro postao
Inspiriran bosanskom kuhinjom, naš bloger Dino Bebić prenio nam je recept za tradicionalnu deliciju naših susjeda.
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 236
Potrebno vam je
- 1.50 l voda
- 1000 g šećer, kristal
- 200 g gustin
- 1 kom limun
- 10 ml aroma ruže
- šećer, u prahu
Priprema
- U lonac staviti 1 litru vode, 1 kilogram šećera i limun narezan na ploške, pustiti da prokuha, smanjiti vatru i kuhati do sat vremena dok ne nastane fini sirup.
- U preostale pola litre vode zamutiti gustin i dodati aromu ruže ili bilo koju drugu, ako želite.
- Iz sirupa izvaditi limun i dodati smjesu sa gustinom. Na laganoj vatri miješati dok se ne zgusne.
- Izliti u kalup i pustiti da se ohladi.
- Kad se rahat lokum ohladi, izrezati ga na kocke i uvaljati u šećer u prahu.