Recepti 31. listopada 2019.

Riba koju morate probati: Jeste li čuli za hamu?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Poznata kao sjenka svijeta, ova autohtona jadranska vrsta ribe živi na dubinama većim od 30 metara. Hama ili krb bijela je riba okusa sličnog brancinu, a mi vam donosimo recept za jednostavnu pripremu ove zdrave ribe

Mnogo je benefita jedenja ribe. Njezini hranjivi sastojci čine ju gotovo najzdravijom hranom na svijetu, a osim što je odličan izvor omega-3 kiselina koje su iznimno važne za tvoje tijelo i mozak, u ribi se nalaze i vitamin D te proteini. U našem se moru mogu pronaći razne vrste poput svima dobro poznatog zubatca, skuše ili arbuna, no znaš li da se u Jadranu nalazi riba okusa vrlo sličnog brancinu?

Hama glasi za jednu od najzdravijih i najukusnijih riba na našim prostorima, a zbog svoje kvalitete i vrijednosti uvelike se konzumira u Francuskoj i Italiji. Donosimo ti dva ukusna recepta s ovom autohtonom jadranskom bijelom ribom koje ćeš rado htjeti pripremiti.

 | Author: Cromaris foto: Cromaris

Filtet hame sa špagetima od tikvica

Sastojci:

  • fileti hame, 200 g
  • 1 tikvica
  • svježi sir
  • male rajčice
  • limun
  • češnjak
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Na koži fileta napravi dva do tri reza okomito, začini maslinovim uljem i solju te ispeci filet na tavi.
  2. Operi tikvice te odreži krajeve. Naribaj ih gulilicom sa zupcima.
  3. U tavi zagrij malo maslinova ulja te dodaj nasjeckani češnjak, svježi sir i sok od limuna. Stavi sol i papar.
  4. Nakon nekoliko minuta stavi špagete od tikvica te male rajčice. Kuhaj 2-3 minute.
  5. Filet posluži sa špagetima od tikvica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

Marinirani filet hame s grill tave

Sastojci:

  • 1 kg hame
  • sok od pola limuna
  • 0,5 dl maslinova ulja
  • prstohvat soli i papra
  • 200 g sezonskog povrća (šampinjoni, male rajčice, patlidžan)

Priprema:

  1. Hamu očisti i isfiletiraj. Mariniraj maslinovim uljem, solju, paprom i prelij sokom od limuna. Filet ostavi 1 sat u hladnjaku da upije marinadu.
  2. Filet stavi peći na zagrijanu tavu koja je prethodno nauljena. Peci po dvije minute sa svake strane zajedno s povrćem kako bi se pomiješali sokovi i okusi.
  3. Hamu serviraj na zagrijani tanjur i podlij maslinovim uljem.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.