Mnogo je benefita jedenja ribe. Njezini hranjivi sastojci čine ju gotovo najzdravijom hranom na svijetu, a osim što je odličan izvor omega-3 kiselina koje su iznimno važne za tvoje tijelo i mozak, u ribi se nalaze i vitamin D te proteini. U našem se moru mogu pronaći razne vrste poput svima dobro poznatog zubatca, skuše ili arbuna, no znaš li da se u Jadranu nalazi riba okusa vrlo sličnog brancinu?
Hama glasi za jednu od najzdravijih i najukusnijih riba na našim prostorima, a zbog svoje kvalitete i vrijednosti uvelike se konzumira u Francuskoj i Italiji. Donosimo ti dva ukusna recepta s ovom autohtonom jadranskom bijelom ribom koje ćeš rado htjeti pripremiti.
Filtet hame sa špagetima od tikvica
Sastojci:
- fileti hame, 200 g
- 1 tikvica
- svježi sir
- male rajčice
- limun
- češnjak
- peršin
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
- Na koži fileta napravi dva do tri reza okomito, začini maslinovim uljem i solju te ispeci filet na tavi.
- Operi tikvice te odreži krajeve. Naribaj ih gulilicom sa zupcima.
- U tavi zagrij malo maslinova ulja te dodaj nasjeckani češnjak, svježi sir i sok od limuna. Stavi sol i papar.
- Nakon nekoliko minuta stavi špagete od tikvica te male rajčice. Kuhaj 2-3 minute.
- Filet posluži sa špagetima od tikvica.
Marinirani filet hame s grill tave
Sastojci:
- 1 kg hame
- sok od pola limuna
- 0,5 dl maslinova ulja
- prstohvat soli i papra
- 200 g sezonskog povrća (šampinjoni, male rajčice, patlidžan)
Priprema:
- Hamu očisti i isfiletiraj. Mariniraj maslinovim uljem, solju, paprom i prelij sokom od limuna. Filet ostavi 1 sat u hladnjaku da upije marinadu.
- Filet stavi peći na zagrijanu tavu koja je prethodno nauljena. Peci po dvije minute sa svake strane zajedno s povrćem kako bi se pomiješali sokovi i okusi.
- Hamu serviraj na zagrijani tanjur i podlij maslinovim uljem.
Dobar tek!