gastro postao
Naša blogerica Sandra iskoristila je sezonu naranči i pripremila ukusan desert
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 308
Biskvit
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 4 kom bjelanjak kokošji
- 95 g šećer, kristal
- 1 žlica med, vrcani
- 0.50 kom narančina kora
- 55 g glatko brašno
- 50 g gustin
Krema od pudinga
- 2 kom puding u prahu (različiti okusi)
- 600 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 žlica šećer, kristal
- 0.50 kom narančina kora
- 125 g maslac, neslani
- 2 žlica marmelada od naranče
- 100 g bijela čokolada
- 1 mala žlica ulje suncokretovo
Priprema
- Krema: Odmjerite 600 ml mlijeka od kojeg oduzmite 4-5 žlica kako biste izmiješali prah za puding (od bourbon vanilije) u koji ste dodali dvije žlice šećera (pripazite da dobro izmiješate i da nema grudica). Ostatak mlijeka stavite na vatru da lagano zakipi te u njega dodajte sitno ribanu koricu od pola nešpricane naranče. Kad mlijeko zakipi, u njega dodajte izmiješani prah za puding te skuhajte gusti puding. Kad je puding kuhan, premjestite ga u plastičnu posudu, prekrijte ga prozirnom folijom da dodiruje puding kako se ne bi stvorila korica i pustite da se puding ohladi.
- Kad se puding ohladio, dobro ga izradite mikserom te mu postepeno dodajte 125 grama maslaca rezanog na kockice i mutite dok ne dobijete lijepu glatku kremu. Na kraju u tako pripremljenu kremu dodajte 2 žlice marmelade od gorke naranče (ili slatke ako ne volite gorku) i dobro izmiješajte. Kremu ostavite da se ohladi dok ne pripremite biskvit.
- Biskvit: Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U žutanjke dodajte 70 gr šećera, sitno ribanu koricu naranče i med i dobro izmiksajte mikserom dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.
- Bjelanjke istucite u lagani snijeg dodajući im šećer (onih 25 grama). Smjesa od bjelanjaka ne treba biti prečvrsta. Prekinite miksanje čim se pojave prvi jasni vrhovi od snijega na metlicama.
- Smjesu od bjelanjaka naizmjence s prosijanim brašnom i gustinom postepeno (zajedno izmiješajte i prosijte brašno i gustin – ja sijem direktno u posudu) dodajte u smjesu od žutanjaka i lagano svaki put izmiješajte špatulom ili drvenom žlicom. Miješajte pažljivo i polako pazeći da vam smjesa ostane prozračna i pjenasta (da ne padne).
- Pleh veličine 40x30cm prekrijte papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit.
- Pecite na srednjoj rešetki, na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici (kod mene uvijek ventilacijska) i to točno 5 minuta. Ovako kratko pečeni biskvit na visokoj temperaturi bude pjenast i prozračan i tijesto ne puca prilikom motanja.
- Kad je tijesto pečeno, ostavite ga par minuta u plehu u kojem se peklo, a onda ga prebacite/preokrenite na drugi komad papira za pečenje te odmah potom skinite papir s donje strane na kojoj se tijesto peklo.
- Ostavite tijesto da se ohladi bez motanja u roladu dok je još vruće. Lako se mota i kad se ohladi.
- Postupak izrade rolade: Kad se tijesto ohladilo, premažite ga u tankom sloju marmeladom ili džemom od gorke naranče, na taj sloj u finom sloju nanesite jedan dio kreme od pudinga pa zarolajte u roladu. Stavite da se rolada ohladi i stegne (sat-dva ili preko noći) pa je premažite izvana s ostatkom kreme od pudinga.
- Otopite na pari 100 grama bijele čokolade u koju dodajte žličicu ulja. Prohladite otopljenu čokoladu pa je u tankim mlazovima ili žličicom šarajući nanesite na roladu. Roladu dobro ohladite pa poslužite i uživajte!