Ljeti su salate idealan izbor: osim što ih je jednostavno pripremiti, zahvaljujući svojim sastojcima najčešće predstavljaju zdrav i uravnotežen obrok. Iznimka nije ni ova salata od mlade cikle, namirnice bogate antikancerogenim tvarima i karotenoidima. Poznato je i da je cikla puna antioksidansa, a i bogat je izvor folne kiseline.
Cikla sijana u proljeće na polju može ostati do kraja vegetacije (do sredine listopada, kad postiže punu tehnološku zrelost), ali može se ubirati i već nakon 75 do 90 dana od nicanja kao mlada cikla, s izrazito ukusnim korijenom.
Što cikli daje boju?
Cikla je (zagasito)crvena zahvaljujući betacijaninu, pigmentu koji se apsorbira u krv i znatno povećava sposobnost prenošenja kisik.
Valja napomenuti da ni lišće cikle nije za baciti, od njega je moguće napraviti hranjivi napitak. Listovi cikle bogat su izvor beta-karotena, željeza, vitamina C i kalija.