Za svakog kuhara ulje je neophodna namirnica, a neka od njih, ona koja rjeđe koristimo, daju posebnost svakom jelu. Jedno od takvih je definitivno i orahovo ulje koje je zvijezda, primjerice, francuske kuhinje.
Možda ne znaš, ali za orahe iz Perigorda i Dordogne u Francuskoj kaže se da daju najbolja orahova ulja na svijetu. U tim se krajevima orahe strogo razvrstava po kvaliteti, a proizvodnja je zbog toga mala, pa i prikladno tome - skupa.
Ne može dugo stajati
Ako želiš isprobati orahovo ulje svakako ga koristi čim prije, jer ne može dugo trajati, ni otvoreno ni zatvoreno. Čuva se na hladnom mjestu, ali nikako ne u hladnjaku.
Ovo je ulje izvrsno u salatama, pa čak i tortama daje posebnu aromu, posebno onima koje sadrže orahe. Dobro se sljubljuje i s ribom, peradi i povrćem, pa nakon što isprobaš ovaj recept svakako planiraj za dalje, primjerice, ukusnu tortu s orasima!
Salata od matovilca i cikle s orahovim uljem
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 jušna žlica svijetlog vinskog octa
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 čajna žlica dijon senfa
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
- 8 šaka matovilca
- 4 kuhane cikle
- 60 g sira roquefort
- 60 g grubo nasjeckanih oraha
- svježi listovi krasuljice za ukras
Postupak:
- U maloj zdjelici pomiješaj ocat i sol (količinu soli prilagodi vlastitom ukusu). Dodaj senf i dobro promiješaj.
- Polako umiješaj ulja tako da se sve prožme. Dodaj papra po ukusu.
- Operi matovilac i stavi ga u drugu zdjelu pa pomiješaj as 2 žlice umaka.
- Složi matovilac na 4 tanjura za salatu, podijeli ciklu na jednake porcije te od njima napravi hrpice u sredini svakog tanjura. Potom svaku hrpicu polij 1 žlicom preostalog umaka, te pospi natrganim roquefortom i orasima. Ukrasi krasuljicom i posluži odmah.