gastro postao
Šarena salata s grahom idealan je prilog uz roštilj koji će se sjajno sljubiti s mirisima i okusima roštilja
Kako je uživanje u jelima s mirisom dima nezamislivo bez umaka, kruha i salata, danas ti donosimo recept za jednostavnu i ukusnu salatu s grahom, lukom i radičem po receptu Jamieja Olivera.
Količina je dostatna za šest porcija, a ako kod kuće imaš višak cherry rajčice, slobodno ih dodaj u ovu salatu. Također, odlično će pasati i feta, kozji ili neki drugi, jači sir.
Šarena salata s grahom
Sastojci:
- 1 komadić celera (60 g)
- ½ mrkve (60 g)
- 120 g radiča
- 10 g svježeg bosiljka
- 400 g graha iz konzerve
- 1 žlica nasjeckanog luka
- 130 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 80 ml vinskog octa
- 75 g parmezana (krupno naribanog)
- 100 g starog kruha
Postupak:
- Oguli mrkvu i celer, a zatim ih zajedno s radičem nasjeckaj na kockice veličine 5 mm.
- Sitno nasjeckaj listove bosiljka.
- Grah isperi i ocijedi te ga stavi u posudu s radičem, celerom, mrkvom, lukom i bosiljkom.
- Dodaj maslinovo ulje i ocat, začini salatu i ostavi ju da odstoji 2 sata na sobnoj temperaturi.
- Zagrij pećnicu na 200° C.
- Kruh izreži na na kockice veličine 1 cm, stavi ih na pleh i prepeci u pećnici dok ne porumene.
- Salatu podijeli na nekoliko tanjura, svaku porciju obilno pospi parmezanom i prepečenim komadićima kruha.