Pahuljasta, meka unutrašnjost i hrskava korica glavno su obilježje ukusnih vafla. Kako bi tvoji vafli bili savršeno pripremljeni baš svaki put, slijedi nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku...
Arome
Poput palačinki i vafli se mogu aromatizirati s raznim dodacima. Šećer je važan sastojak vafla; pomaže u stvaranju karamelizirane korice, a za dodatnu aromu, umjesto bijelog, možeš koristi smeđi šećer. Prilikom pripreme tijesta nemoj zaboraviti na sol koja pridonosi tome da arome u tijestu dođu do izražaja.
Pečenje
Vafli se moraju brzo ispeći, stoga vodi računa da vafle stavljaš na prethodno ugrijan aparat za vafle. Naime, ako ih staviš na nedovoljno ugrijanu podlogu, neravnomjerno će se ispeći. Sredina će se isušiti, a vanjski dio će ostati nedovoljno pečen.
Kvasac ili prašak za pecivo?
Prije pojave instant kvasca i praška za pecivo, u 19. stoljeću, vafli su se pripremali s domaćim kvascem. No, u popularnim receptima gotovo da i ne nailazimo na kvasac; većina recepata za vafle sadrži prašak za pecivo ili kombinaciju praška i sode bikarbone, budući da je priprema s njima puno brža i jednostavnija. No, vafli pripremljeni s kvascem imaju zanimljiviji okus i mekaniju teksturu. Korištenje kvasca možda zvuči kao gnjavaža, no tijesto pripremljeno s kvasom diže se samo sat vremena.
Mlaćenica
Vafli napravljeni s mlaćenicom imaju mnogo bolji okus! Profesionalni kuhari smatraju da je mlaćenica apsolutno presudna jer u kombinaciji sa sodom bikarbonom stvara puno gušće tijesto, što znači da se vanjski dio vafla neće presušiti, a unutrašnjost će biti savršeno pečena.
Maslac
Masti tijestu daju sočnost, a tijestu za vafle najbolje je dodati rastopljeni maslac.
Različiti dodaci
Sjeckani orašasti plodovi i suho voće, čips od čokolade ili izmrvljeni slatkiši odlični su dodaci. Nakon što tijesto staviš u aparat za vafle, jednostavno ga pospi izabranim dodacima. Ako dodaješ voće u tijesto, izaberi sušeno voće, je će svježe navlažiti tijesto i učiniti ga gnjecavim. No, vafle možeš uvijek poslužiti uz svježe voće!
Recept za belgijske vafle
Sastojci:
za 10 vafla
- 180 ml mlijeka
- 1 žlica suhog kvasca
- 1 žlica smeđeg šećera (ili više, po želji)
- 245 g brašna
- 1 žlica kukuruznog brašna
- 1/2 žličice soli
- 240 ml mlaćenice
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 1 veliko jaje
- ulje
Priprema:
- Zagrij mlijeko u maloj zdjeli. Umiješaj kvasac i prstohvat šećera, a zatim pričekaj da se kvasac aktivira.
- U međuvremenu umuti preostale suhe sastojke u velikoj zdjeli, a u drugoj izmiješaj mlaćenicu, otopljeni maslac i jaje.
- Potom dodaj kvas, a zatim sve mokre sastojke umiješaj u suhe sastojke.
- Pripremljeno tijesto ostavi da stoji na sobnoj temperaturi između sat vremena ili preko noći.
- Zagrij aparat za vafle te ga premaži ulijem. Ulij tijesto te ga peci dok ne porumeni, a zatim ga preokreni na drugu stranu.
- Postupak ponavljaj dok vafli ne postanu lijepe zlatno smeđe boje.
U slast!
Izvor: www.theguardian.com, www.thekitchn.com