Da, dobro vidiš... Tikvice pa desert.! Zvuči nespojivo samo dok ne - spojiš! Upoznaj se sa scarpacciom dolce, neodoljivim slatkim talijanskim hrskavim zalogajem od tikvica
Upoznaj se sa scarpacciom dolce, slatkom talijanskom pitom od tikvica koja nosi zanimljivo ime - "scarpaccia" - što znači stara, iznošena cipela. Ali ne brini, okus je daleko bolji od imena!
Tikvice koje volimo u svim slanim verzijala ovaj su put - slatke
foto: SHUTTERSTOCK
Kada pomisliš na slatke pite, tikvice ti vjerojatno nisu prva asocijacija. Međutim, u talijanskoj pokrajini Lucca upravo je to specijalitet koji moraš probati.
Scarpaccia dolce dolazi u dvije varijante: slanoj verziji iz Camaiorea i slatkoj iz Viareggia. Obje su popularne u Toskani, no slatka verzija posebno osvaja unikatnošću.
Scarpaccia dolce definitivno je jedinstveni desert koji će iznenaditi goste. Ovaj sjajan i jednostavan zalogaj spaja suptilnu slatkoću tikvica i svježinu bosiljka, stvarajući pravu talijansku deliciju.
Ne gasi ekran dok kuham
Slatka pita s tikvicama
140 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tikvice
450
g
Sol
0,50
žličica
Jaje
2
kom
Šećer
0,75
šalica
Šećer
1
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Maslac
4
žlica
Mlijeko
0,25
šalica
Mlijeko
2
žlica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Brašno
1,25
šalica
Svježi bosiljak
4
listići
Maslinovo ulje
Postupak
Operi tikvice i odreži im krajeve. Osim ako nisu jako male, prereži ih po dužini na pola, a zatim narežio na tanke kriške uz pomoć mandoline.
Stavi kriškice ili kolutove tikvica u srednju zdjelu, dodaj 1/2 žličice soli i dobro promiješaj. Pokrij zdjelu i ostavi da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći kako bi tikvice ispustile tekućinu.
Stavi kriškice tikvica u srednju zdjelu, dodaj 1/2 žličice soli i dobro promiješaj. Pokrij zdjelu i ostavi da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći kako bi tikvice ispustile tekućinu.
Zagrij pećnicu na 200 °C.
Pažljivo izlij većinu tekućine, a zatim stavi tikvice u cjedilo i pritisni ih da se ocijedi višak tekućine. Osuši ih papirnatim ručnikom.
U velikoj zdjeli, dobro izmiksaj jaja i šećer. Dodaj vaniliju, maslac otopljen pa ohlađen na sobnu temperaturu i mlijeko te opet sve zajedno izmiksaj.
Dodaj prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom dodaj i brašno, malo po malo, dok istodobno miksaš sve dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
Dodaj tikvice, a zatim i listove bosiljka iskidane rukom na manje komade te ih umiješaj u tijesto. Miješaj kuhačom dok tijesto ne bude ravnomjerno sjedinjeno. Tijesto treba biti gusto.
Namaži i pobrašni okrugli kalup za pečenje promjera 23 cm. Ulij tijesto i poravnaj ga lopaticom. Prelij ekstra djevičansko maslinovo ulje po vrhu.
Peci na 200 °C 15 minuta, zatim smanji temperaturu na 175 °C i peci još 45-55 minuta dok površina ne postane zatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.