Recepti Desert 27. svibnja 2024.

Scarpaccia dolce: ovaj desert s tikvicama moraš probati

Desert
140 MIN
60 MIN
8
SREDNJE
scarpaccia dolce
U prijevodu scarpaccia znači - stara cipela. Ali ne brini, okus je daleko bolji od naziva!
foto: Instagram @grand_hotel_royal_viareggio
Da, dobro vidiš... Tikvice pa desert.! Zvuči nespojivo samo dok ne - spojiš! Upoznaj se sa scarpacciom dolce, neodoljivim slatkim talijanskim hrskavim zalogajem od tikvica

Upoznaj se sa scarpacciom dolce, slatkom talijanskom pitom od tikvica koja nosi zanimljivo ime - "scarpaccia" - što znači stara, iznošena cipela. Ali ne brini, okus je daleko bolji od imena!

 | Author: SHUTTERSTOCK Tikvice koje volimo u svim slanim verzijala ovaj su put - slatke foto: SHUTTERSTOCK

Kada pomisliš na slatke pite, tikvice ti vjerojatno nisu prva asocijacija. Međutim, u talijanskoj pokrajini Lucca upravo je to specijalitet koji moraš probati.

Scarpaccia dolce dolazi u dvije varijante: slanoj verziji iz Camaiorea i slatkoj iz Viareggia. Obje su popularne u Toskani, no slatka verzija posebno osvaja unikatnošću.

Scarpaccia dolce definitivno je jedinstveni desert koji će iznenaditi goste. Ovaj sjajan i jednostavan zalogaj spaja suptilnu slatkoću tikvica i svježinu bosiljka, stvarajući pravu talijansku deliciju.

Ne gasi ekran dok kuham

Slatka pita s tikvicama
140 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tikvice 450 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Šećer kristal 0,75 šalica
  • Šećer kristal 1 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Maslac 4 žlica
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Mlijeko 2 žlica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Brašno 1,25 šalica
  • Svježi bosiljak 4 listići
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. Operi tikvice i odreži im krajeve. Osim ako nisu jako male, prereži ih po dužini na pola, a zatim narežio na tanke kriške uz pomoć mandoline.

    Stavi kriškice ili kolutove tikvica u srednju zdjelu, dodaj 1/2 žličice soli i dobro promiješaj. Pokrij zdjelu i ostavi da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći kako bi tikvice ispustile tekućinu.


  2. Stavi kriškice tikvica u srednju zdjelu, dodaj 1/2 žličice soli i dobro promiješaj. Pokrij zdjelu i ostavi da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći kako bi tikvice ispustile tekućinu.


  3. Zagrij pećnicu na 200 °C.


  4. Pažljivo izlij većinu tekućine, a zatim stavi tikvice u cjedilo i pritisni ih da se ocijedi višak tekućine. Osuši ih papirnatim ručnikom.


  5. U velikoj zdjeli, dobro izmiksaj jaja i šećer. Dodaj vaniliju, maslac otopljen pa ohlađen na sobnu temperaturu i mlijeko te opet sve zajedno izmiksaj.


  6. Dodaj prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom dodaj i brašno, malo po malo, dok istodobno miksaš sve dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.


  7. Dodaj tikvice, a zatim i listove bosiljka iskidane rukom na manje komade te ih umiješaj u tijesto. Miješaj kuhačom dok tijesto ne bude ravnomjerno sjedinjeno. Tijesto treba biti gusto.


  8. Namaži i pobrašni okrugli kalup za pečenje promjera 23 cm. Ulij tijesto i poravnaj ga lopaticom. Prelij ekstra djevičansko maslinovo ulje po vrhu.


  9. Peci na 200 °C 15 minuta, zatim smanji temperaturu na 175 °C i peci još 45-55 minuta dok površina ne postane zatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.


  10. Pusti da se potpuno ohladi prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

250 kcal

12 %

MASTI

9,30 g

12 %

KOLESTEROL

56,40 g

18 %

UH

37,70 g

13 %

PROTEINI

4,50 g

9 %

Isprobaj tikvice na još načina!

tikvice, jela s tikvicama Možda vas zanima... SLASNA SEZONA Top 10 prefinih jela s tikvicama! Recepti tikvice s mozzarellom Možda vas zanima... Slasne punjene tikvice gotove za manje od pola sata Recepti Lažni pomfrit od tikvica Možda vas zanima... UKUSNA PREVARA Lažni pomfrit od tikvica Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:51 28. Svibanj 2024.

    fino