gastro postao
Polusmrznuti desert za vruće ljetne mjesece
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 110474
Potrebno vam je
- 2 šalica vrhnje za šlag
- 1 šalica pistacije
- 917 šalica šećer, kristal
- 0.33 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom mahuna vanilije
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 šalica jagode
- 2 kom jaje kokošje
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 0.25 mala žlica sol
Priprema
- Usitnite pola šalice pistacija s dvije žlice šećera u multipraktiku. Dodajte mlijeko i pasirajte dok ne dobijete pastu. Stavite smjesu u lonac i ostavite da se lagano krčka dok ne zavrije. Maknite lonac s vatre i ostavite da se smjesa ohladi. Dodajte ostatak pistacija i ostavite u hladnjaku.
- U lonac stavite pola šalice vrhnja, dodajte sjemenke i mahunu vanilije. Kuhajte 15 minuta. Izvadite mahunu vanilije i ostavite u hladnjaku. Ispasirajte jagode s dvije žlice šećera u blenderu. Dodajte ekstrakt od vanilije i ostavite sa strane dok vam ne zatreba.
- Istucite jaja, žumanjke i 2/3 šalice šećera u posudi pa stavite da se kuha na pari. Miksajte i nakon četiri, pet minuta, kad se smjesa zgusne, maknite s vatre. Stavite posudu u ledenu vodu kako se smjesa ne bi nastavila kuhati. Istucite preostalih šalicu i pol vrhnja pa dodajte ohlađenu smjesu s jajima. Podijelite je na tri dijela te dodajte jagodama, pistacijama i smjesi s vanilijom. Dobro ohladite.
- U kalup obložen folijom najprije dodajte smjesu s vanilijom i ostavite u zamrzivaču sat vremena. Nakon toga prelijte smjesom s pistacijama i također ohladite. Prelijte smjesom s jagodama i neka se hladi od četiri do šest sati.
Izvor Skuhatćute