Recepti 23. travnja 2019.

Sezonske palačinke na dva načina - zelene, meke, slasne!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Posljednji gastro meetup na najzanimljiviji način začinila je ekipa iz Forking Croatia. Pripremili su dvije verzije palačinki za koje vam danas donosimo recepte.

Na posljednjem gastro meetup-u inspiriranom palačinkama, Kasandra i Zvonimir s bloga Forking Croatia pripremili su nam dvije verzije neobičnih, a tako slasnih palačinki.

 

Možda vas zanima... Otkrijte što smo kuhali na proljetnom druženju s blogerima Špajza

 

Tako je Kasandra u jednu smjesu umutila medvjeđi luk, dok je drugu pripremila na nešto drugačiji način, inspirirana domaćim specijalitetom - bribirskim prisnacem. Jaja, šunka, sir, mladi luk i spremni smo za preduskršnje zalogaje.

Kako nam je bilo na meetup-u pogledajte u videu u nastavku, a zatim potražite i recept za dvije verzije slasnih slanih palačinki.

 


Za zelene palačinke potrebno vam je:

  • 1 vezica medvjeđeg luka
  • 2 jaja
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mlijeka
  • sol
  • 220 grama oštrog brašna
  • 2 žlice ulja

Postupak pripreme:

  1. Medvjeđem luku dodamo vodu i usitnimo štapnim mikserom ili ubacimo u blender.
  2. Jaja izmutimo i dodamo im medvjeđi luk i mlijeko.
  3. Posolimo, dodamo 2 žlice ulja te postepeno dodajemo brašno.
  4. Neka vam smjesa bude ipak za nijansu gušća nego za obične palačinke.
  5. Na dobro zagrijanu tavu stavimo malo ulja te pečemo palačinke kako bi i one bez medvjeđeg luka.
  6. Za namaz usitnimo pola vezice medvjeđeg luka, dodamo mu 150 grama svježeg sira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice maslinovog ulja te šaku sitno sjeckanih oraha. Posolimo i popaprimo po ukusu. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za bribirski prisnac na palačinke potrebno vam je:

  • 6 jaja
  • sir škripavac
  • šunka
  • pola vezice mladog luka
  • sol, papar
  • brašno
  • ulje
  • pola praška za pecivo
  • Nasjeckati luk i na malo ulja ga popržiti. Dodati mu sitno sjeckanu šunku i zajedno popržiti minutu dvije.

Postupak pripreme:

  1. Pustiti da se ohladi.
  2. Zamutiti jaja, dodati im na sitne kockice sjeckani sir škripavac, luk i šunku. Dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo dok smjesa nije malo gušća od smjese za palačinke. 
  3. Začiniti oli i paprom.
  4. Smjesu peći poput debljih palačinki. 

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.