Na posljednjem gastro meetup-u inspiriranom palačinkama, Kasandra i Zvonimir s bloga Forking Croatia pripremili su nam dvije verzije neobičnih, a tako slasnih palačinki.
Tako je Kasandra u jednu smjesu umutila medvjeđi luk, dok je drugu pripremila na nešto drugačiji način, inspirirana domaćim specijalitetom - bribirskim prisnacem. Jaja, šunka, sir, mladi luk i spremni smo za preduskršnje zalogaje.
Kako nam je bilo na meetup-u pogledajte u videu u nastavku, a zatim potražite i recept za dvije verzije slasnih slanih palačinki.
Za zelene palačinke potrebno vam je:
- 1 vezica medvjeđeg luka
- 2 jaja
- 2 dcl vode
- 2 dcl mlijeka
- sol
- 220 grama oštrog brašna
- 2 žlice ulja
Postupak pripreme:
- Medvjeđem luku dodamo vodu i usitnimo štapnim mikserom ili ubacimo u blender.
- Jaja izmutimo i dodamo im medvjeđi luk i mlijeko.
- Posolimo, dodamo 2 žlice ulja te postepeno dodajemo brašno.
- Neka vam smjesa bude ipak za nijansu gušća nego za obične palačinke.
- Na dobro zagrijanu tavu stavimo malo ulja te pečemo palačinke kako bi i one bez medvjeđeg luka.
- Za namaz usitnimo pola vezice medvjeđeg luka, dodamo mu 150 grama svježeg sira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice maslinovog ulja te šaku sitno sjeckanih oraha. Posolimo i popaprimo po ukusu.
Za bribirski prisnac na palačinke potrebno vam je:
- 6 jaja
- sir škripavac
- šunka
- pola vezice mladog luka
- sol, papar
- brašno
- ulje
- pola praška za pecivo
- Nasjeckati luk i na malo ulja ga popržiti. Dodati mu sitno sjeckanu šunku i zajedno popržiti minutu dvije.
Postupak pripreme:
- Pustiti da se ohladi.
- Zamutiti jaja, dodati im na sitne kockice sjeckani sir škripavac, luk i šunku. Dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo dok smjesa nije malo gušća od smjese za palačinke.
- Začiniti oli i paprom.
- Smjesu peći poput debljih palačinki.
Dobar tek!