Recepti 31. svibnja 2018.

Shakshuka - recept koji će vas riješiti problema bacanja hrane

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Suočavate li se svaki dan s istim problemom?! Ne, ne mislimo na stajanje pred otvorenim ormarom ne znajući što obući nego o puno ozbiljnijem problemu stajanja ispred hladnjaka razmišljajući što napraviti s ostatcima hrane jer vam ih je žao baciti.

Ako ste jedni od onih koji misle da nikad neće iskoristiti ''tu jednu papriku'' i malo svježeg sira što vam je ostalo viška od ručka, rajčice koje stoje u hladnjaku već danima ili luk koji samo što nije proklijao, ovaj recept će vam otvoriti apetit (ali i oči!) te pokazati kako iskoristiti preostale namirnice koje bi inače vjerojatno bacili.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Shakshuka je arapsko jelo teško za izgovoriti, ali vrlo jednostavno za pripremu. Riječ je o jelu koje je danas popularno u Izraelu i na Bliskom istoku iako je porijeklom iz Sjeverne Afrike, točnije Tunisa.

Za pripremu vam trebaju jaja, rajčice, paprika i luk, ali slobodno dodajte i drugo povrće i začine po želji. Ovo je odličan izbor za brzinski zdrav doručak, a može proći i pod ručak za kišnih dana kada vam se ne ide do trgovine jer doslovno možete iskoristiti namirnice koje već imate u frižideru.


 

Za 4 osobe potrebno vam je:

  • 1 paprika
  • 1 crveni luk ili 2 stabljike mladog luka
  • 4 rajčice
  • 4 jaja
  • ljute papričice po želji
  • svježa menta
  • 200 g feta sira

Priprema:

  1. Operite i nasjeckajte svo povrće na jednake kockice te ga stavite u hladnu Zepter tavu bez dodavanja ulja.
  2. Stavite kuhati na srednju temperaturu (160°C na indukcijskoj ploči) oko 2-3 minute dok povrće ne krene ispuštati svoje sokove.
  3. Razbijte jaja direktno na povrće u tavi, dodajte feta sir i ljutu papričicu te kuhajte poklopljeno još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C).
  4. Na kraju dodajte svježu mentu, mljeveni papar i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

T i p s & T r i c k s

Priprema ovog jela još je jednostavnija ako nasjeckano povrće spremite u Vacsy posude. Povrće će ostati svježe danima, a vi ćete ujutro samo trebati uzeti onu količinu koja će vam biti potrebna za doručak.

U kombinaciju možete dodati i meso, npr. slaninu ili ostatke od Bolognese umaka.

Ostatak VacSy linije za vakumiranje i očuvanje hrane možete provjeriti ovdje.

Dobar tek!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.