Sandra je kao nekadašnja profesionalna veslačica razvila disciplinu i ljubav prema aktivnom životu, a godine rada u trgovinama zdrave hrane doprinjele su njezinoj povezanosti s cjelovitom i zdravom prehranom. Danas radi u dućanu za kućne ljubimce, no njezina najveća strast ostaje vlastiti blog vege_delicije posvećen izradi sirovih torti, slastica, kuglica i sladoleda, kroz koji pronalazi osobno zadovoljstvo i kreativno ispunjenje.
Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Plant-based hrana. Glasati za Sandru možeš ovdje!
U sklopu natjecanja dobila je temu comfort food, pa je odlučila pripremiti nam pravu čokoladnu rapsodiju: sirovi čokoladni tart sa slanom karamelom. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!
Sastojci za podlogu:
- 160 g svježih datulja
- 180 g pečenog, neslanog kikirikija
- 180 g sirovih badema
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 40 ml vode
Priprema podloge:
U multipraktiku usitnite kikiriki i bademe. Dodajte svježe datulje i miksajte dok se ne povežu u kompaktnu smjesu. Potom dodajte sol, kakao i vodu, pa ponovno izmiksajte. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje i oblikujte rub visine oko 3 cm, kao kod tarta.
Slana karamela:
- 120 g svježih datulja
- 60 g kikiriki maslaca
- 140 ml vode
- ½ žličice soli (oko 1 g)
Priprema karamele:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete glatku, kremastu karamelu. Prelijte je preko podloge, poravnajte i stavite tart kratko u hladnjak da se karamela malo stisne.
Čokoladni preljev:
- 100 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 100 ml biljnog mlijeka (sojino ili po izboru)
- 1 žlica javorovog sirupa (po želji)
Priprema preljeva:
Čokoladu narežite i otopite na pari. Kad se otopi, postupno dodajte biljno mlijeko i miješajte pjenjačom. U početku će se čokolada zgrudati - nastavite miješati dok se ne pretvori u glatku, svilenkastu kremu. Po želji dodajte javorov sirup ako želite slađi preljev.
Izvadite tart iz hladnjaka i prelijte čokoladom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim vratite u hladnjak da se potpuno stisne.
Brza opcija:
- Ako se žurite, tart možete staviti u zamrzivač 30 - 60 minuta da se brže stisne.
U slast!