Recepti 17. prosinca 2025.

Sirovi čokoladni tart sa slanom karamelom

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra Matijašević strastveno se posvetila izradi sirovih torti, slastica i vege deserata, a u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025., predstavlja svoj omiljeni comfort food recept, sirovu čokoladnu fantaziju sa slanom karamelom.

Sandra je kao nekadašnja profesionalna veslačica razvila disciplinu i ljubav prema aktivnom životu, a godine rada u trgovinama zdrave hrane doprinjele su njezinoj povezanosti s cjelovitom i zdravom prehranom. Danas radi u dućanu za kućne ljubimce, no njezina najveća strast ostaje vlastiti blog vege_delicije posvećen izradi sirovih torti, slastica, kuglica i sladoleda, kroz koji pronalazi osobno zadovoljstvo i kreativno ispunjenje.

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Plant-based hrana. Glasati za Sandru možeš ovdje!

U sklopu natjecanja dobila je temu comfort food, pa je odlučila pripremiti nam pravu čokoladnu rapsodiju: sirovi čokoladni tart sa slanom karamelom. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!

Sastojci za podlogu:

  • 160 g svježih datulja
  • 180 g pečenog, neslanog kikirikija
  • 180 g sirovih badema
  • 20 g kakaa
  • prstohvat soli
  • 40 ml vode

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema podloge:

U multipraktiku usitnite kikiriki i bademe. Dodajte svježe datulje i miksajte dok se ne povežu u kompaktnu smjesu. Potom dodajte sol, kakao i vodu, pa ponovno izmiksajte. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje i oblikujte rub visine oko 3 cm, kao kod tarta.

 Slana karamela:

  • 120 g svježih datulja
  •  60 g kikiriki maslaca
  • 140 ml vode
  •  ½ žličice soli (oko 1 g)

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema karamele:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete glatku, kremastu karamelu. Prelijte je preko podloge, poravnajte i stavite tart kratko u hladnjak da se karamela malo stisne.

Čokoladni preljev:

  • 100 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 100 ml biljnog mlijeka (sojino ili po izboru)
  • 1 žlica javorovog sirupa (po želji)

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema preljeva:

Čokoladu narežite i otopite na pari. Kad se otopi, postupno dodajte biljno mlijeko i miješajte pjenjačom. U početku će se čokolada zgrudati - nastavite miješati dok se ne pretvori u glatku, svilenkastu kremu. Po želji dodajte javorov sirup ako želite slađi preljev.

Izvadite tart iz hladnjaka i prelijte čokoladom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim vratite u hladnjak da se potpuno stisne.

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Brza opcija:

  • Ako se žurite, tart možete staviti u zamrzivač 30 - 60 minuta da se brže stisne.

U slast!

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.