gastro postao
Sočan, hrskavi i aromatičan ručak inspiriran meksičkom kuhinjom...
Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta su i popularne enchilade - zapečene punjene kukuruzne tortilje. Mogućnosti punjenja su uistinu brojne, od morskih plodova do mesnih ili povrtnih punjena.
Danas donosimo recepte za slasne, hrskave i sočne enchilade s piletinom, povrćem i sirom. Koristiti možeš kupovne, a ako imaš malo više vremena (i volje) možeš pripremiti i domaće tortilje. Rezultat će biti preukusan, bez obziru na opciju koju odabereš!
Sastojci:
- 8 tortilja, brašna ili kukuruza (promjera oko 20 cm)
Začini:
- 1 žličica luka u prahu i češnjak u prahu
- prstohvat soli
- 1 žlica kumina u prahu, paprike, suhog origana
- 1/4 žličice crnog papra
- 3/4 žličice kajenskog papra (po želji)
Za umak:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice brašna
- 2 šalice (500 ml) pilećeg temeljca
- 1,5 šalice (375 ml) pasirane rajčice
Za punjenje:
- 600 g pilećih prsa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 400 g graha (skuhanog ili iz konzerve)
- 400 g kukuruza iz konzerve, procijeđenog
- 65 ml vode
- 100 g cheddar sira, naribanog
Za preljev:
- 150 g naribanog sira
- 2 žlice nasjeckanog korijandera
Priprema:
- Sve začine pomiješaj u zdjelici. Koristi ih za punjenje i umak.
- Za umak: u loncu zagrij maslinovo ulje na umjerenoj vatri. Dodaj brašno i miješaj 20 sekundi. Dodaj preostale sastojke za umak, dvije žlice pripremljenih začina, temeljac i rajčicu. Sve sastojke miješaj dok se ne sjedine. Umak kuhaj, redovito miješajući, dok se ne zgusne do konzistencije gustog sirupa. Ostavi ga sa strane.
- Za punjenje: u velikoj tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj piletinu narezanu na kockice, začini ju mješavinom začina i prži ju dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadi ju na pripremljeni tanjur. U međuvremenu, na istoj tavi pirjaj luk i češnjak. Dodaj crvenu papriku pa pirjaj još dvije minute. Potom dodaj sve ostale sastojke - grah, piletinu, kukuruz i vodu. Promiješaj i kuhaj dvije minute dok smjesa ne postane gusta i sočna (ne smije biti vodenasta).
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Na dno vatrostalne posude stavi dio umaka od rajčice.
- Svaku tortilju napuniti s nadjevom od piletine, obilno pospi sirom, a zatim zamotaj. Posloži ih u pripremljenu vatrostalnu posudu te ih prelij ostatkom umaka i obilno pospi sirom.
- Peci 20 - 25 minuta ili dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Posluži odmah uz dodatak kiselog vrhnja i korijandera.
U slast!