Recepti 16. travnja 2021.

Slasne enchilade s piletinom, sirom i povrćem

Enchilade
Enchilade s piletinom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočan, hrskavi i aromatičan ručak inspiriran meksičkom kuhinjom...

Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta su i popularne enchilade - zapečene punjene kukuruzne tortilje. Mogućnosti punjenja su uistinu brojne, od morskih plodova do mesnih ili povrtnih punjena. 

Danas donosimo recepte za slasne, hrskave i sočne enchilade s piletinom, povrćem i sirom. Koristiti možeš kupovne, a ako imaš malo više vremena (i volje) možeš pripremiti i domaće tortilje. Rezultat će biti preukusan, bez obziru na opciju koju odabereš! 

 

Možda vas zanima... Toplo, hrskavo, rastezljivo: Quesadille sa svinjetinom, povrćem i sirom Recepti

 

Sastojci:

  • 8 tortilja, brašna ili kukuruza (promjera oko 20 cm)

Začini: 

  • 1 žličica luka u prahu i češnjak u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žlica kumina u prahu, paprike, suhog origana
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 3/4 žličice kajenskog papra (po želji)

Za umak: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice brašna
  • 2 šalice (500 ml) pilećeg temeljca 
  • 1,5 šalice (375 ml) pasirane rajčice

Za punjenje: 

  • 600 g pilećih prsa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 400 g graha (skuhanog ili iz konzerve)
  • 400 g kukuruza iz konzerve, procijeđenog
  • 65 ml vode
  • 100 g cheddar sira, naribanog

Za preljev:

  • 150 g naribanog sira
  • 2 žlice nasjeckanog korijandera

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema: 

  1. Sve začine pomiješaj u zdjelici. Koristi ih za punjenje i umak.  
  2. Za umak: u loncu zagrij maslinovo ulje na umjerenoj vatri. Dodaj brašno i miješaj 20 sekundi. Dodaj preostale sastojke za umak, dvije žlice pripremljenih začina, temeljac i rajčicu. Sve sastojke miješaj dok se ne sjedine. Umak kuhaj, redovito miješajući, dok se ne zgusne do konzistencije gustog sirupa. Ostavi ga sa strane. 
  3. Za punjenje: u velikoj tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj piletinu narezanu na kockice, začini ju mješavinom začina i prži ju dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadi ju na pripremljeni tanjur. U međuvremenu, na istoj tavi pirjaj luk i češnjak. Dodaj crvenu papriku pa pirjaj još dvije minute. Potom dodaj sve ostale sastojke - grah, piletinu, kukuruz i vodu. Promiješaj i kuhaj  dvije minute dok smjesa ne postane gusta i sočna (ne smije biti vodenasta).
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  5. Na dno vatrostalne posude stavi dio umaka od rajčice. 
  6. Svaku tortilju napuniti s nadjevom od piletine, obilno pospi sirom, a zatim zamotaj. Posloži ih u pripremljenu vatrostalnu posudu te ih prelij ostatkom umaka i obilno pospi sirom. 
  7. Peci 20 - 25 minuta ili dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatno-smeđu boju. 
  8. Posluži odmah uz dodatak kiselog vrhnja i korijandera.

U slast! 

 

Možda vas zanima... Taquitos s piletinom i krem sirom - jednostavno slasni Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.