Ovaj važan sastojak brojnih slastica još je uvijek poprilično teško pronaći na policama domaćih trgovina pa je stoga jedini logičan korak – napraviti domaće. Iako postoji nekoliko načina pripreme ove bazične namirnice, mi smo odabrali onu najbržu i najlakšu.
Za pripremu će vam biti potrebno mlijeko u prahu, slatko vrhnje, maslac, voda i šećer. Najprije otopite šećer u manjoj posudici, a kada kristalići potpuno nestanu, dodajte vodu. Kuhajte dok se šećer u potpunosti ne sjedini s vodom, a na površini uočite mjehuriće. Smjesu prebacite u blender, dodajte maslac pa dobro izmiksajte. Kada krema postane nešto gušća, dodajte slatko vrhnje i ponovno pokrenite blender. Dok blender radi, polako dodajte mlijeko u prahu. Na kraju dobivenu kremu spremite u teglice pa u hladnjak. Nakon nekog vremena, vaše će se kondenzirano mlijeko stisnuti i postati gušće.
U točnim omjerima, bit će vam potrebno:
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 100 ml slatkog vrhnja
- 25 g maslaca
- 30 g mlijeka u prahu
Koristiti ga možete za pripremu različitih krema, domaćeg sladoleda, kako bi zasladili kavu ili pak u palačinkama.
Dobar tek!