Recepti 13. prosinca 2016.

Slatke muke: Napravite kondenzirano mlijeko

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo najlakši način pripreme ovog jednostavnog, ali tako potrebnog dodatka mnogim slasticama

Ovaj važan sastojak brojnih slastica još je uvijek poprilično teško pronaći na policama domaćih trgovina pa je stoga jedini logičan korak – napraviti domaće. Iako postoji nekoliko načina pripreme ove bazične namirnice, mi smo odabrali onu najbržu i najlakšu.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za pripremu će vam biti potrebno mlijeko u prahu, slatko vrhnje, maslac, voda i šećer. Najprije otopite šećer u manjoj posudici, a kada kristalići potpuno nestanu, dodajte vodu. Kuhajte dok se šećer u potpunosti ne sjedini s vodom, a na površini uočite mjehuriće. Smjesu prebacite u blender, dodajte maslac pa dobro izmiksajte. Kada krema postane nešto gušća, dodajte slatko vrhnje i ponovno pokrenite blender. Dok blender radi, polako dodajte mlijeko u prahu. Na kraju dobivenu kremu spremite u teglice pa u hladnjak. Nakon nekog vremena, vaše će se kondenzirano mlijeko stisnuti i postati gušće.

U točnim omjerima, bit će vam potrebno:

  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 25 g maslaca
  • 30 g mlijeka u prahu

Koristiti ga možete za pripremu različitih krema, domaćeg sladoleda, kako bi zasladili kavu ili pak u palačinkama.
Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.