Sladoled je jedan od deserata za kojim jako često žudimo, no vrlo rijetko ga pripremamo. Vjerojatno zbog toga što je većina recepata za sladolede poprilično složena te zahtijeva korištenje posebnih aparata za zamrzavanje, koje mnoga kućanstva ne posjeduju.
Međutim, postoji i niz jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju veliki angažman kuhara. Donosimo 7 odličnih ideja za brze i osvježavajuće zamrznute deserte.
Ukusan sladoled s kondenziranim mlijekom
Zbog svog mliječnog okusa, nježne teksture i vrlo jednostavne pripreme, sladoled od slatkog vrhnja i kondenziranog mlijeka jedan je od najpopularnijih domaćih sladoleda. Pripremu započni izradom šlaga od 500 g slatkog vrhnja – vrhnje za šlag dobro ohladi i uz pomoć ručnog miksera, ili žustrim pokretima pjenjače, tucite dok ne poprimi podatnu, kremastu konzistenciju.
Tučenom vrhnju dodaj 400 g gustog zaslađenog kondenziranog mlijeka te ga dobro umiješaj, pazeći pritom da miješanje ne traje predugo kako se iz vrhnja ne bi počela izdvajati zrnca masnoće.
Ovako pripremljenu sladolednu smjesu obogati dodacima po želji. Primjerice, usitnjenim keksima ili biskvitom, nasjeckanim prženim orašastim plodovima, komadićima suhog ili svježeg voća, voćnim pireima ili džemovima, mekanim bombonima, komadićima čokolade, rastopljenom čokoladom ili omiljenim kakao namazom.
Neke voćne dodatke možeš čak kombinirati s đumbirom, svježom metvicom ili bosiljkom, a za jednostavne okuse, smjesi samo dodaj ekstrakt vanilije ili kakao prah. Sladoled će biti spreman za konzumaciju nakon otprilike 6 sati u zamrzivaču.
Medeni sladoled
Za neodoljiv sladoled s okusom meda trebat će ti 500 g slatkog vrhnja, ⅔ šalice meda i 4 bjelanjka. Vrhnje istuci u šlag, te ga držite u hladnjaku dok pripremaš ostale sastojke.
Med stavi u lonac te ga zagrij do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuha dvije minute, a za to vrijeme čvrsto izmiksaj bjelanjke. Vrući med vrlo polako dodaj bjelanjcima, neprestano miješajući ručnim mikserom, te s miješanjem nastavi dok se smjesa ne ohladi (oko 5 minuta).
Bjelanjke s medom kuhačom lagano umiješaj u šlag i dobivenu sladolednu smjesu zamrzni u čvrsto zatvorenoj posudi.
Klasični sladoled od vrhnja
Vrlo jednostavno se priprema i sladoled od šlaga i kiselog vrhnja koji će svojim punim, ali prilagodljivim okusom savršeno pristajati uz osvježavajuće voćne salate, vruće grilano voće ili tople i prhke slatke pite.
400 g kiselog vrhnja prvo trebaš pomiješati sa 100-200 g šećera u prahu, ovisno o ukusu, te zatim lagano umiješati 300 g šlaga. Ovoj smjesi možeš dodati i razne dodatke, poput naribane čokolade ili/i usitnjenog sezonskog voća po izboru. Nakon 6 sati smrzavanja, sladoled će biti spreman za posluživanje.
Zamrznuti jogurt s bobičastim voćem
Ukoliko si ljubitelj zamrznutog jogurta, oduševit će te ovaj recept uz koji ćeš ga pripremiti u samo nekoliko minuta. Trebat će ti 500 g zamrznutog bobičastog voća, 250 g hladnog grčkog jogurta te, po želji, malo limunovog soka i oko 2 žlice meda.
Sve sastojke stavi u sjeckalicu ili blender te ih miksaj dok ne postignu kremastu konzistenciju. Jako je bitno da je zamrznuto voće netom izvađeno iz zamrzivača kako bismo pripremljeni sladoled mogli odmah poslužiti.
Kod izrade ovog sladoleda možeš se poslužiti i štapnim mikserom, a umjesto bobičastog voća možeš koristiti i neko drugo voće koje je prije smrzavanja potrebno očistiti i narezati na manje komadiće. Odlično u ovom receptu funkcioniraju breskve, mango, dinja, ananas, banana, kivi... Ukoliko želiš da sladoled bude još "ledeniji" stavi ga u zamrzivač na 30-ak minuta.
Kremasti sladoled od banane
Na sličan način priprema se i mnogima omiljen sladoled od banana. Oguli 5 zrelih banana i narežite ih na sitnije komade te stavi u zamrzivač na barem dva sata, odnosno, dok se ne zamrznu.
Zamrznute banane u blenderu miksaj nekoliko minuta kako bi se pretvorile u ukusnu sladolednu kremu. Ovaj sladoled možeš oplemeniti raznim dodacima, a posebno je ukusan s maslacem od kikirikija i grožđicama.
Sladoled od avokada
Zdravi i ukusan sladoled možete izraditi i od avokada. Dva veća avokada očisti i usitni vilicom te im dodaj ¼ šalice (60 ml) slatkog vrhnja i isto toliko meda.
Sve dobro usitni u blenderu ili štapnim mikserom i zamrzni u čvrsto zatvorenoj posudi. Nakon otprilike 6 sati zamrzavanja, atraktivan sladoled od avokada bit će spreman za konzumaciju. Po potrebi, prije posluživanja ga drži desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.
Osvježavajući sorbet
I sorbeti od voćnih pirea mogu se lako i jednostavno pripremiti kod kuće, bez upotrebe aparata za sladoled. Veću količinu odabranog voća prvo dobro usitni u blenderu pa ga, po želji, protisnite kroz gustu cjediljku da dobiješ glatku kašu.
Pritom, gumenom špatulom pritišći ostatke voća kako bi u cjediljki ostale tek sitne sjemenke i vrlo vlaknasti dijelovi pulpe. Izmjeri koliko šalica voćnog pirea imaš, te na svake 2 šalice pirea dodaj pola šalice šećera.
Mješavinu voća i šećera vrati u blender i miksaj dok se šećer ne rastopi. Potom smjesu za sorbet izlij u široku posudu, poput pleha za pečenje, kako bi se zamrznula u što tanjem sloju.
Nakon 4 sata, zamrznuti sorbet sastruži iz posude u kojoj je bio u zamrzivaču, još jednom izmiksaj u blenderu i odmah posluži.