gastro postao
Počastite se jednostavnim, slasnim uštipcima koji mogu postati najslađi sezonski desert ili grickalica koju će obožavati i stari i mladi.
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 223
Potrebno vam je
- 400 g oštro brašno
- 400 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 žlica rakija šljivovica (33 vol % alkoh.)
- 10 g vanilin šećer
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica šećer, kristal
- 1 kom kvasac, svježi
- 60 g maslac, neslani
- 1 kom mandarina
- 2.50 dl ulje, biljno
- 1 žlica šećer, u prahu
Priprema
- Razmutite kvasac s malo mlijeka, žlicom brašna i malo šećera te ostavite da se diže desetak minuta. Pomiješajte brašno s rastopljenim margarinom ili maslacem, vanilin šećerom, naribanom koricom mandarine, rakijom, kvascem i žumanjcima. Postupno dodajte preostalo toplo mlijeko i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplome mjestu 15-ak minuta.
- Lagano promiješajte smjesu, a zatim grabite žlicom male loptice i stavljajte ih u zagrijano ulje. Pržite ih na srednje jakoj temperaturi dok ne postanu zlatnožute.
Vadite ih na upijajući papir, pospite šećerom u prahu i poslužite. U tijesto dodajte i malo grožđica koje ste namočili u rakiju ili rum. Alkohol će spriječiti da tijesto upije previše masnoće, a uštipci će biti lagani, meki i šupljikavi iznutra.
Izvor Skuhatćute