Recepti Desert 17. siječnja 2025.

Slatki užitak koji spaja najbolje od čokolade i keksa

Desert
30 MIN
3 MIN
12
SREDNJE
Slatki užitak koji spaja najbolje od čokolade i keksa
foto: @bakingwithjoshandange Instagram
Čokoladna poslastica s komadićima keksa, garantirano, nestat će s tanjura brže nego što se priprema. Što je najbolje, ne treba ti pećnica!

Topli domaći čokoladni keksi tek izvađeni iz pećnice – tko bi im odolio? E, sad uzmi tu omiljenu grickalicu i prenesi je u posve novi oblik? I dobit ćeš čokoladnu poslasticu s komadićima keksa, desert koji savršeno spaja sve što volimo: čokoladu, kremu i hrskave kekse, složene u savršen sklad. Ono što ovu poslasticu čini posebnom jest jednostavnost i bogatstvo okusa.

Okusi i mirisi djetinjstva

Što je najbolje, ne trebaš paliti pećnicu, a rezultat je čista raskoš – slojevi hrskave podloge od čokoladnih keksa, bogatog čokoladnog pudinga, lagane cheesecake kreme i prozračnog šlaga. Svaki zalogaj nosi okus djetinjstva i toplinu doma, s dozom dekadencije koja je savršena za svaku priliku.

Slatki užitak koji spaja najbolje od čokolade i keksa | Author: Canva Čokoladne kapljice foto: Canva

Posebnost ovog recepta je u upotrebi čokoladnih keksa umjesto klasične graham podloge. Oni daju jedinstvenu teksturu i pojačavaju intenzitet okusa čokolade u svakom zalogaju.

Desert je obogaćen smeđim šećerom i komadićíma čokolade zbog čega podsjeća na čokoladni keks, ali u luksuznom, kremastom izdanju. A najbolje od svega? Ova je poslastica jednostavna za pripremu, ali dovoljno dojmljiva da zasjeni i najfinije torte.

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna poslastica s komadićima keksa
30 MIN
pripreme
3 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krem sir 225 g
  • Prašak za puding - čokolada 110 g
  • Mlijeko 1,50 šalica
  • Maslac 6 žlica
  • Čokoladni keksi 370 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Vrhnje za šlag 1,50 šalica
  • Smeđi šećer 0,75 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Čokolada - komadići 2 žlica
Postupak
  1. Krem sir ostavi na sobnoj temperaturi oko 45 minuta da omekša. U međuvremenu, obloži kalup veličine cca 20x20 cm papirom za pečenje tako da papir prelazi preko rubova. To će ti kasnije olakšati vađenje deserta.


  2. Skuhaj pudingu mlijeku.


  3. Maslac stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavaj 40-60 sekundi na visokoj temperaturi dok se ne otopi. Ostavi ga sa strane.


  4. Odvoji 3 keksa za kasnije ukrašavanje. Preostale kekse razlomi na veće komade i stavi u multipraktik. Miksaj dok ne dobiješ fine mrvice. Ako nemaš multipraktik, kekse stavi u vrećicu s patentnim zatvaračem i zdrobi ih valjkom.

    Dodaj rastopljeni maslac i polovicu soli pa miksaj dok smjesa ne postane poput mokrog pijeska. Smjesu utisni u pripremljeni kalup, ravnomjerno prekrivajući dno.


  5. U zdjelu miksera ulij hladno slatko vrhnje, dodajte 1/4 šalice smeđeg šećera i ekstrakt vanilije. Miksaj na visokoj brzini dok ne dobiješ čvrsti šlag, što traje 2-4 minute. Šlag prebaci u zasebnu zdjelu i očisti mikser za sljedeći korak.


  6. U istu zdjelu miksera stavi omekšali krem sir, preostali smeđi šećer, ostatak soli i ekstrakt vanilije. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i prozračna, otprilike 3 minute. Dodaj šalicu pripremljenog šlaga i 1/3 šalice čokoladnih kapljica pa pažljivo umiješaj lopaticom dok se sve ne sjedini.


  7. Na podlogu od keksa ravnomjerno rasporedi čokoladni puding. Zatim dodaj sloj cheesecake kreme i nježno poravnaj. Na kraju dodaj preostali šlag i ponovno poravnaj površinu. Desert pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.


  8. Prije posluživanja usitni kekse koje si ranije odvojio i pospi ih po vrhu deserta. Dodaj preostale čokoladne kapljice kao završni ukras.


  9. Desert izvadi iz kalupa pomoću papira za pečenje i prebaci na dasku za rezanje. Oštrim nožem izreži 12 jednakih komada, brišući nož između svakog reza za urednije rubove. Posluži odmah i uživaj u savršenoj kombinaciji okusa.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

497 kcal

24 %

MASTI

34,50 g

47 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

44,10 g

16 %

PROTEINI

5,50 g

11 %

Sve je bolje s čokoladom!

Čokoladni pohani kruh Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan Recepti Chocoflan Možda vas zanima... Otkrij zašto ovaj desert zovu - nemogući kolač! Recepti vruća čokolada Možda vas zanima... Moraš probati ovu ledenu vruću čokoladu! Recepti Čokoladni tart Možda vas zanima... Brzi tart od čokolade - recept Marthe Stewart Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.