Čokoladna poslastica s komadićima keksa, garantirano, nestat će s tanjura brže nego što se priprema. Što je najbolje, ne treba ti pećnica!
Topli domaći čokoladnikeksi tek izvađeni iz pećnice – tko bi im odolio? E, sad uzmi tu omiljenu grickalicu i prenesi je u posve novi oblik? I dobit ćeš čokoladnu poslasticu s komadićima keksa, desert koji savršeno spaja sve što volimo: čokoladu, kremu i hrskave kekse, složene u savršen sklad. Ono što ovu poslasticu čini posebnom jest jednostavnost i bogatstvo okusa.
Okusi i mirisi djetinjstva
Što je najbolje, ne trebaš paliti pećnicu, a rezultat je čista raskoš – slojevi hrskave podloge od čokoladnih keksa, bogatog čokoladnog pudinga, lagane cheesecake kreme i prozračnog šlaga. Svaki zalogaj nosi okus djetinjstva i toplinu doma, s dozom dekadencije koja je savršena za svaku priliku.
Čokoladne kapljice
foto: Canva
Posebnost ovog recepta je u upotrebi čokoladnih keksa umjesto klasične graham podloge. Oni daju jedinstvenu teksturu i pojačavaju intenzitet okusa čokolade u svakom zalogaju.
Desert je obogaćen smeđim šećerom i komadićíma čokolade zbog čega podsjeća na čokoladni keks, ali u luksuznom, kremastom izdanju. A najbolje od svega? Ova je poslastica jednostavna za pripremu, ali dovoljno dojmljiva da zasjeni i najfinije torte.
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladna poslastica s komadićima keksa
30 MIN
pripreme
3 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krem sir
225
g
Prašak za puding - čokolada
110
g
Mlijeko
1,50
šalica
Maslac
6
žlica
Čokoladni keksi
370
g
Sol
0,50
žličica
Vrhnje za šlag
1,50
šalica
Smeđi šećer
0,75
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Čokolada - komadići
2
žlica
Postupak
Krem sir ostavi na sobnoj temperaturi oko 45 minuta da omekša. U međuvremenu, obloži kalup veličine cca 20x20 cm papirom za pečenje tako da papir prelazi preko rubova. To će ti kasnije olakšati vađenje deserta.
Skuhaj pudingu mlijeku.
Maslac stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavaj 40-60 sekundi na visokoj temperaturi dok se ne otopi. Ostavi ga sa strane.
Odvoji 3 keksa za kasnije ukrašavanje. Preostale kekse razlomi na veće komade i stavi u multipraktik. Miksaj dok ne dobiješ fine mrvice. Ako nemaš multipraktik, kekse stavi u vrećicu s patentnim zatvaračem i zdrobi ih valjkom.
Dodaj rastopljeni maslac i polovicu soli pa miksaj dok smjesa ne postane poput mokrog pijeska. Smjesu utisni u pripremljeni kalup, ravnomjerno prekrivajući dno.
U zdjelu miksera ulij hladno slatko vrhnje, dodajte 1/4 šalice smeđeg šećera i ekstrakt vanilije. Miksaj na visokoj brzini dok ne dobiješ čvrsti šlag, što traje 2-4 minute. Šlag prebaci u zasebnu zdjelu i očisti mikser za sljedeći korak.
U istu zdjelu miksera stavi omekšali krem sir, preostali smeđi šećer, ostatak soli i ekstrakt vanilije. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i prozračna, otprilike 3 minute. Dodaj šalicu pripremljenog šlaga i 1/3 šalice čokoladnih kapljica pa pažljivo umiješaj lopaticom dok se sve ne sjedini.
Na podlogu od keksa ravnomjerno rasporedi čokoladni puding. Zatim dodaj sloj cheesecake kreme i nježno poravnaj. Na kraju dodaj preostali šlag i ponovno poravnaj površinu. Desert pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Prije posluživanja usitni kekse koje si ranije odvojio i pospi ih po vrhu deserta. Dodaj preostale čokoladne kapljice kao završni ukras.
Desert izvadi iz kalupa pomoću papira za pečenje i prebaci na dasku za rezanje. Oštrim nožem izreži 12 jednakih komada, brišući nož između svakog reza za urednije rubove. Posluži odmah i uživaj u savršenoj kombinaciji okusa.