gastro postao
Smokve se odlično ljube sa sirom pa u ovoj kombinaciji s mascarponeom savršeno dolaze do izražaja
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1058
Keks
- 90 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
- 90 g maslac, neslani
- 90 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 100 g bademi,mljeveni
- 1 prstohvat sol
- mljeveni cimet
Krema
- 500 g mascarpone
- 150 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 1 dl vrhnje za kuhanje
- 10 g mljeveni cimet
Smokve u prošeku
- 400 g smokve zelene, zrele
- 100 g šećer, kristal
- 1 dl malvazija
- 1 dl prošek
- 1 grančica ružmarin
- 1 kom štapić cimeta
Priprema
- Priprema tijesta: Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, razvući na masni papir i peći na 180 °C otprilike 10 minuta
- Priprema kreme: Mascarpone, šećer, vanilin šećer i cimet pjenasto zamutite u kremu. Na kraju dodajte vrhnje za šlag i sve skupa povežite
- Smokve u prošeku: Šećer karamelizirajte, dodajte malvaziju i prošel te ukuhajte uz dodatak ružmarina i cimeta. Pred kraj dodajte rezane smokve.
- Serviranje: Na keks prelijte kremu i preko svega položite smokve u prošeku