Recepti Brze i neodoljive: Slastice za svaki dan 28. travnja 2019.

Šnenokle s keks žličicama - ovo morate isprobati!

foto: Marko Prpić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Kasandra s bloga Forking Croatia na Plazma meetup-u pripremala nam je šnenokle, klasik koji naprosto obožavamo, a začinila ga je i slatkim Plazma žličicama. Kasandra nam je o čitavom iskustvu napisala i kratku priču koju donosimo u nastavku.

"Otkad je ovog bloga, silno želim raditi šnenokle. Jednostavan, ali obožavan recept iz djetinjstva. Kad smo za zadatak dobili osmisliti recept u koji će se savršeno uklopiti Plazma keksi, odmah sam znala da se na ovom gastro meetupu vraćam tradicionalnim receptima", započela je priču o šnenoklama Kasandra s bloga Forking Croatia.

Keks nije bio sastavni dio naših šnenokli koje pamtim iz djetinjstva, ali znam da se u ostatku Hrvatske upravo tako služe, zvale se one šnenokle ili paradižot. Želja mi je bila Plazma keksom stvoriti novi keks, ali da bude dio i recepta i dekoracije. Žlice.

 

Možda vas zanima... Kako nam je bilo: Slatko popodne s blogerima uz omiljene kekse Recepti

 

 

Brzo sam pohitala u trgovinu po svoju kutiju mljevenog Plazma keksa i pokušala stvoriti ono što mi je bilo u glavi.

Probni pokušaj je prošao više nego neslavno. Odabrala sam krivu zdjelu za kuhanje šnenokli, zagorjela mi je krema. I žlice. Ajme, osim što sam ih prepekla, zaboravila sam na jedan važan detalj. Namastiti one prave žlice prema kojima sam oblikovala keks. I naravno, nisam ih skinula bez lomljenja.

Zbrajala sam greške u koracima i nadala se najboljem za meetup iako sam, moram priznati, došla poljuljanog samopouzdanja. Ovo je prvi put da sam recept išla testirati prije. Nikad to nisam radila jer nekako mislim da sreća prati hrabre pa sam do sad tu dozu sreće iskorištavala do maksimuma i uvijek su mi stvari čarobno uspijevale od prve.

No, poučena tim sitnim greškicama, imala sam sve konce u rukama. I došla do savršenog recepta.

 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL


Za šnenokle će vam trebati:

  • 5 jaja
  • 7 žlica šećera
  • aroma vanilije
  • korica neprskanog limuna
  • 1,2 l mlijeka
  • 3 žlice brašna

Postupak pripreme:

  1. Odvojila sam bjelanjke od žutanjaka dok se mlijeko grijalo u loncu s debljim dnom.
  2. U bjelanjke sam dodala žlicu šećera i izmiksala ih u tvrdi snijeg.
  3. Za to vrijeme se ugrijalo mlijeko u koje sam spustila nekoliko žličnjaka od bjelanjaka. Ne smijemo nikako pretrpati lonac u kojem kuhamo da bi se oni lijepo skuhali. Znate koje je najteža stvar? Kad se žličnjaci skuhaju s jedne strane, moramo ih okrenuti na drugu. Strpljivo, polako, uz nekoliko neuspješnih pokušaja jer se uvijek vraćaju na onu stranu koja je već kuhana. No strpljen spašen, pa sam uspjela i to.
  4. Žličnjake sam izvadila šupljikavom žlicom u zdjele u kojima sam na kraju servirala šnenokle.
  5. Nakon što sam skuhala sve, maknula sam lonac s mlijekom sa štednjaka te se bacila na miksanje žutanjaka sa 6 žlica šećera, žlicom arome vanilije, naribanom koricom jednog manjeg limuna i tri žlice brašna.
  6. U tu sam smjesu ulila pola prokuhanog mlijeka, smiksala i vratila sa svim mlijekom na štednjak. Na laganoj vatri sam kuhala kremu dok nije bila željene gustoće.
  7. Zalila sam žličnjake kremom i pustila da se hlade dok sam se ja bacila na pripremu nečeg novog, žlica od plazma keksa.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Za žlice od plazma keksa:

  • 200 grama mljevenog Plazma keksa 
  • 100 grama glatkog brašna
  • 100 grama maslaca
  • 2 jaja
  • tri žlice šećera
  • pola praška za pecivo
  • čajna žličica mljevenog cimeta
  • tamna čokolada za kuhanje
  • ulje

Postupak pripreme:

  1. Sjetim se često vremena kad nisam imala s čim samljeti kekse. Priručna kuhinja, bez nekih čarobnih aparata, i ja s valjkom za tijesto valjam kekse zarobljene u vrećici za zamrzavanje. A sad? Otvorim kutiju mljevenih plazma keksa. Savršeno. Od svih sam sastojaka zamijesila kompaktno, ali mekano tijesto, zamotala u prozirnu foliju i pustila cca 20 minuta u hladnjaku.
  2. Tijesto sam razvaljala na debljinu od pola centimetra i uzela žličicu te oko nje izrezivala oblike.
  3. Na papir za pečenje sam rasporedila čajne žličice, premazala ih tankim slojem ulja i na njih oblikovala žlice koje sam izrezala od tijesta.
  4. Ubacila sam žlice u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pekla 20 minuta.
  5. Pustila sam da se žlice ohlade i za to sam vrijeme otopila čokoladu s malo ulja. Moj trik za finu čokoladnu glazuru je inače kokosova mast koja mi fino razrijedi čokoladu i ne mijenja okus. Ovaj put je za to poslužilo ulje.
  6. Vremena za čekanje nije bilo, pa sam ohlađene žlice umakala u čokoladu i direktno servirala uz šnenokle. Još bi bolje bilo da sam pustila da se čokolada stisne na njima. Drugi put.
  7. Ideja žlica uz šnenokle mi je pala na pamet kad sam razmišljala o tome kako ovaj stari recept učiniti zanimljivijim, vjerujem da bi najviše u njemu uživala djeca. Priprema je zaista jednostavna, a s plazma keksima, nema potrebe ni za gubljenjem vremena s mljevenjem keksa.  

Dobar tek!

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL foto: Marko Prpić/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.