gastro postao
Kolač Jadrane Ćurković "razvaljuje" mirisom i već sada podsjeća na Božić
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 534
Kolač
- 3 kom jaje kokošje
- 210 g muscovado smeđi šećer
- 1.50 šalica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 220 g pšenično brašno, bijelo
- 2.50 mala žlica prašak za pecivo
- 3 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica đumbir u prahu
- 1 mala žlica kardamon u prahu
- 0.50 mala žlica klinčići u prahu
- 1 kom narančina kora
- 75 g tamna čokolada
- 1 žlica džem
- 300 g tikvice, zelene
Glazura
- 100 g džem
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Tucite jaja i šećer električnim mikserom, oko 5 minuta.
- Dodajte ulje u tankom mlazu, dok mikser još radi. Odvojeno promiješajte brašno s praškom za pecivo i začinima. Čokoladu otopite u parnoj kupelji, narančinu koricu naribajte, kao i tikvicu.
- Polako dodajte suhu smjesu u jaja, pa narančinu koricu, pa čokoladu i na kraju naribanu tikvicu.
- Lim za pečenje veličine oko 20 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Rasporedite smjesu u lim i stavite u pećnicu. Pecite oko 40 minuta, ali provjerite s drvenim štapićem već nakon 30 minuta, jer kao što znate – vrijeme pečenja ovisi o pećnici.
- Kada je kolač pečen, ohladite ga malo ne vadeći ga iz lima. Nakon otprilike pola sata, izvadite kolač zajedno s papirom, te stavite na žicu za hlađenje. Raširite papir, dozvolite kolaču da “diše”.
- Zagrijte džem od naranče u maloj zdjelici, ali samo dok se malo ne rastopi, nemojte dozvoliti da prokuha. Rasporedite topli gorki džem od naranče po kolaču, možete si pomoći silikonskim kistom.
- Kolač ohladite onoliko vremena koliko izdržite u tom mirisu. Savjetujem već nakon petnaestak minuta skuhati čaj i pripremiti tanjuriće.