Recepti 13. listopada 2014.

Sočan kolač od tikvice

Sočan kolač od tikvice
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač Jadrane Ćurković "razvaljuje" mirisom i već sada podsjeća na Božić

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 534

Kolač

  • 3 kom jaje kokošje
  • 210 g muscovado smeđi šećer
  • 1.50 šalica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 220 g pšenično brašno, bijelo
  • 2.50 mala žlica prašak za pecivo
  • 3 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica đumbir u prahu
  • 1 mala žlica kardamon u prahu
  • 0.50 mala žlica klinčići u prahu
  • 1 kom narančina kora
  • 75 g tamna čokolada
  • 1 žlica džem
  • 300 g tikvice, zelene

Glazura

  • 100 g džem

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Tucite jaja i šećer električnim mikserom, oko 5 minuta.
  2. Dodajte ulje u tankom mlazu, dok mikser još radi. Odvojeno promiješajte brašno s praškom za pecivo i začinima. Čokoladu otopite u parnoj kupelji, narančinu koricu naribajte, kao i tikvicu.
  3. Polako dodajte suhu smjesu u jaja, pa narančinu koricu, pa čokoladu i na kraju naribanu tikvicu.
  4. Lim za pečenje veličine oko 20 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Rasporedite smjesu u lim i stavite u pećnicu. Pecite oko 40 minuta, ali provjerite s drvenim štapićem već nakon 30 minuta, jer kao što znate – vrijeme pečenja ovisi o pećnici.
  5. Kada je kolač pečen, ohladite ga malo ne vadeći ga iz lima. Nakon otprilike pola sata, izvadite kolač zajedno s papirom, te stavite na žicu za hlađenje. Raširite papir, dozvolite kolaču da “diše”.
  6. Zagrijte džem od naranče u maloj zdjelici, ali samo dok se malo ne rastopi, nemojte dozvoliti da prokuha. Rasporedite topli gorki džem od naranče po kolaču, možete si pomoći silikonskim kistom.
  7. Kolač ohladite onoliko vremena koliko izdržite u tom mirisu. Savjetujem već nakon petnaestak minuta skuhati čaj i pripremiti tanjuriće.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.