Umorili smo se od slojeva, krema i višesatne pripreme slastica pa ovih dana pažnju obraćamo isključivo na recepte u kojima većinu posla odrađuje pećnica. U tu kategoriju se ubraja i ovaj izvanredan kolač s maslinovim uljem i narančom, za koji ti trebaju mikser, dvije veće posude i kalup za tortu promjera 22 ili 24 cm. I ono najbolje od svega, samo 10 minuta aktivnog sudjelovanja u pripremi.
Osim u obliku torte, ovaj sočan kolač možeš pripremiti i u kalupu za kruh te u obliku muffina. Ako se opredijeliš za muffine, imaj na umu da će vrijeme pečenja biti upola kraće. U slast!
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 350 g šećera
- 1 žličica soli
- ½ žličica sode
- ½ žličice praška za pecivo
- 300 ml maslinovog ulja
- 300 ml mlijeka
- 3 velika jaja
- 1 žlica naribane korice naranče
- 60 ml soka od naranče
- 50 ml likera od naranče
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte promjera 22 ili 24 cm namasti i pobrašni ili ga obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu.
- U drugoj posudi izmiksaj jaja pa ulij maslinovo ulje, mlijeko, liker te sok i koricu naranče.
- Ubaci suhe sastojke pa još kratko miksaj, sve dok ne dobiješ jednoličnu, glatku smjesu.
- Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike sat vremena, sve dok vrh ne poprimi zlatnu boju. Ako nisi sigurna je li torta pečena, provjeri čačkalicom.
Pričekaj da se u potpunosti ohladi prije rezanja. U slast!