Recepti 27. siječnja 2024.

Kolač tres leches - sočan, ukusan i jednostavan

Kolač tres leches
Kolač tres leches foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Volimo kolač tres leches! Toliko je ukusan i sočan da ga se jednostavno ne možemo zasititi...

Ako ti se jeden neki jednostavan kolač, koji ne praviš često (ili još nikad nisi), predlažemo ti genijalan, sočan i prefin kolač podrijetlom iz Južne Amerike - kolač tres leches. Nama je jako fin i iskreno uživamo u njemu, a sigurno će i tvoji ukućani jednom kad ih njime razveseliš...

Za ljubitelje mlijeka

Kako mu samo ime kaže tres leches je kolač s 3 mlijeka, odnosno kolač koji se zalijeva kombinacijom 3 različite vrste mliječnih proizvoda - 'običnim' mlijekom, kondenziranim mlijekom i slatkim vrhnjem. I to u ogromnoj količini. Ako si ljubitelj mlijeka, ovo je prava mliječna slastica koju moraš probati!

Sočnost kakvu nećete naći niti u jednom drugom kolaču, proizlazi iz posebnog načina pripreme biskvita. Iako se ovdje radi o sastojcima za klasični žuti biskvit, puno sitnih mjehurića koji se u tijestu zadržavaju nakon pečenja pospješit će upijanje velike količine mlijeka. 

@soniyajasminbakes Tres leches aka milk cake 🥛🍰🫶🏻 #caketok #cakes #milkcake #cake #cakesoftiktok #cakedecorating #tresleches #cakeart ♬ Made You Look - Meghan Trainor

Kolač tres leches

Sastojci - za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Sastojci - za preljev:

  • 500 ml mlijeka
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml kondenziranog mlijeka
  • dodatno - za premazivanje - vrhnje za šlag

 

kolač s nevidljivim jabukama Možda vas zanima... Hit kolač s "nevidljivim" jabukama Recepti

 

Postupak: 

  1. Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Umiksaj bjelanjke u čvrst snijeg, a potom postepeno dodaj šećer i vanilin šećer te miksaj dok se sav šećer ne otopi.Tada u smjesu počni dodavati jedan po jedan žumanjak te cijelo vrijeme miksaj. Kada umutiš sve žumanjke, dodaj polako brašno, prethodno prosijano zajedno s praškom za pecivo.
  2. Dobivenu smjesu izlij u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. 
  3. Dok se biskvit peče, pomiješaj kuhačom sve mliječne proizvode u jednoj posudi. Tom smjesom ćemo zaliti pečeni biskvit.
  4. Biskvit hladi 10-ak minuta, izbockaj ga vilicom ili čačkalicom, a zatim ga pažljivo izvadi iz lima u kojemu se pekao. Odlijepi papir za pečenje pa biskvit izbockaj i s donje strane, ali pažljivo. 
  5. U lim u kojemu se biskvit pekao ulij trećinu smjese pa na to pažljivo vrati biskvit. Neka ti sada donja strana biskvita bude gornja. Sve skupa zalij ostatkom mliječne smjese. Možda će ti se učiniti kako je previše mlijeka, ali ne brini ništa - upit će se!
  6. Biskvit sada ostavim da se hladi i odstoji bar sat vremena kako bi upio mlijeko. 
  7. Preko natopljenog i ohlađenog biskvita premaži tučeno vrhnje i ostavi da se sve skupa dobro ohladi.

Okus je fenomenalan!

 

Čarobni kolač s jagodama Možda vas zanima... Od prvih jagoda ispekli smo čarobni troslojni kolač Recepti