Recepti 13. listopada 2014.

Somun

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo pecivo, odnosno lepinja dolazi nam iz bosanske kuhinje, a najbolje ga je jesti uz domaće ćevape

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 645

Potrebno vam je

  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica suhi kvasac
  • 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 žlica šećer, kristal
  • 1 žlica sol
  • kim

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom i dodajte malo toplog mlijeka. Ostavite da se zapjeni.
  2. Za to vrijeme prosijte brašno i sol pa dodajte kvasac i ostatak mlijeka. Ulijte i vodu prema potrebi. Dobro zamijesite. Kad dobijete glatko i elastično tijesto, stavite ga da se dvostruko poveća pa ponovno umijesite i ostavite da odstoji još pola sata.
  3. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na šest dijelova i oblikujte ih u loptice pa razvlačite prstima od krajeva prema van. Premažite s malo vode i pospite kimom. Ugrijte pećnicu na 250°C i pecite pet minuta.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.