Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije.
Nacionalna je verzija miješane salate na temelju rajčice, paprike i krastavaca. Otkud naziv Šopska? Ako ste mislili da su Šopi kakav narod, planinski vijenac ili nešto slično, varate se. Riječ je, naime, o okolici Sofije, koja je glavni grad Bugarske opskrbljivala svježim namirnicama, osobito povrćem. S vremenom su se ljudi iz okolice Sofije počeli nazivati Šopi. A pod tim je imenom najpoznatija upravo šopska salata.
Osim uz mesna jela, šopska može biti i hladno predjelo ili lagani samostalni obrok.
Potrebno vam je:
- 350 g rajčice
- 200 g krastavaca
- 2 glavice luka
- 150 g ovčjeg sira
- ljuta papričica, po želji
- 4 zelene paprike
- 15 maslina
- peršinov list
- malo octa
- ulje
- sol
Priprema:
- Luk nasitno nasjeckajte. Zelene paprike narežite na veće rezance, a ljutu papričicu na male.
- Krastavce i rajčice narežite na kockice. Sve posolite, prelijte uljem i octom te lagano promiješajte. Na to stavite smrvljen sir, masline i nasjeckan peršin.
Dobar tek!