Recepti 10. lipnja 2018.

Šopska salata: Vrijeme je na njenoj strani

sopska-salata
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova salata idealna je uz meso s roštilja, ili kao samostalno jelo za vruće ljetne dane.

Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije.

Nacionalna je verzija miješane salate na temelju rajčice, paprike i krastavaca. Otkud naziv Šopska? Ako ste mislili da su Šopi kakav narod, planinski vijenac ili nešto slično, varate se. Riječ je, naime, o okolici Sofije, koja je glavni grad Bugarske opskrbljivala svježim namirnicama, osobito povrćem. S vremenom su se ljudi iz okolice Sofije počeli nazivati Šopi. A pod tim je imenom najpoznatija upravo šopska salata.

 

Možda vas zanima... Lagani ručak ili prilog: Ruska salata Recepti

 

Možda vas zanima... Toskanska salata - sjajni okusi privlačni oku Kolumne

 

Osim uz mesna jela, šopska može biti i hladno predjelo ili lagani samostalni obrok.

Potrebno vam je:

  • 350 g rajčice
  • 200 g krastavaca
  • 2 glavice luka
  • 150 g ovčjeg sira
  • ljuta papričica, po želji
  • 4 zelene paprike
  • 15 maslina
  • peršinov list
  • malo octa
  • ulje
  • sol

Priprema:

  1. Luk nasitno nasjeckajte. Zelene paprike narežite na veće rezance, a ljutu papričicu na male.
  2. Krastavce i rajčice narežite na kockice. Sve posolite, prelijte uljem i octom te lagano promiješajte. Na to stavite smrvljen sir, masline i nasjeckan peršin.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.