Mnogo smo se puta uvjerili kako je jedna mala staklenka krem namaza nepresušan izvor inspiracije. Ova omiljena poslastica uvijek nam je pri ruci, u slučaju da se zaželimo palačinki, vafla ili nam zamiriši svježi kruh i željni smo slatkog. Međutim, koristimo je i u pripremi raznolikih slastica - od brownieja, sladoleda, slatkih složenaca s kruhom, babke i muffina.
... a ponekad se ne možemo othrvati ni kasnonoćnim avanturama sa žlicom.
Danas ti prenosimo stečeno iskustvo koje proizlazi iz godina uživanja u različitim verzijama ove čokoladno-mliječne rapsodije. Postavili smo i kriterije; svi recepti su brzi, pristupačni te prilagođeni i onima koji nemaju previše iskustva u pripremi slastica. Uživaj!
Hladna kokos fantazija by Coolinarika
Krem namaz s kokosom idealan je izbor za posebne ljetne večeri, kada želiš impresionirati bolju polovicu ili zahtjevnu ekipu. Bez brige, WOW efekt možeš postići i bez puno muke, vremena ili paljenja pećnice. Rješenje za sve probleme dolazi u obliku hladne fantazije koja obiluje kokosom i egzotičnim ananasom.
Uz ananas i nekoliko žlica premium namaza od kokosa, bogatog mlijekom, lješnjacima i kokosovim brašnom, trebat će ti nekoliko uobičajenih sastojaka koje zasigurno već imaš u hladnjaku i smočnici.
Sastojci:
- 1 Dolcela Puding vanilija
- 40 g šećera
- 400 g mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
Za umak:
- 200 g Lino Lade Kokos
- 100 ml slatkog vrhnja
- 300 g narezanog ananasa (ili iz kompota Podravka)
- listići svježe mente
Priprema:
- Slatko vrhnje lagano zagrij i makni s vatre. Dodaj Lino Ladu Kokos i miješaj da dobiješ glatki umak.
- Prašak za puding pomiješaj sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i slatko vrhnje zagrij do vrenja, makni s vatre i umiješaj pripremljenu smjesu s pudingom.
- Vrati na vatru i uz miješanje kuhaj dvije minute da dobiješ gusti puding. Još vruć puding rasporedi u tri ili četiri čaše tako da napuniš trećinu svake.
- Preko pudinga stavi pola umaka od Lino Lade kokos pa pažljivo ulij preostali puding. Desert u čašama dobro rashladi.
- Prije posluživanja prelij preostalim umakom, dodaj narezani ananas i ukrasi listićima mente.
Umjesto ananasa možeš koristiti drugo sezonsko ljetno voće, poput manga, marelice ili bresaka.
Hladna kokos fantazija by Coolinarka.com
Jednostavne i efektne čoko kuglice
Prva asocijacija koju vežemo uz čoko kuglice su romantične večeri uz čašu vina. Na sreću, i u ovoj situaciji uskače spomenuta staklenka omiljenog krem namaza. Ovog je puta u pitanju podatno, lako mazivo izdanje namaza s lješnjacima, kojeg se isplati imati na kuhinjskoj polici.
Od ovog namaza možeš napraviti briljantne čoko kuglice, koje su podjednako ugodne oku i nepcu. Količina u nastavku je dostatna za 20 kuglica...
Sastojci:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice maslaca
- 400 g Lino Lade Nougat
- 450 g nasjeckane čokolade (min. 50% kakaa)
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij vrhnje i maslac pa ga prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu pa miješaj dok se svaka čokolada ne rastopi.
- Dodaj Lino Ladu Nougat koja je stajala na sobnoj temperaturi te malo soli. Dobro promiješaj!
- Prekrij smjesu plastičnom folijom pa stavi u hladnjak na barem dva sata.
- Kad se smjesa ohladi i zgusne, oblikuj 20 kuglica. Nemoj ih predugo držati u rukama jer će se početi topiti.
Po želji ih uvaljaj u kakao, nasjeckane lješnjake ili komadiće čokolade. Možeš ih i prošarati rastopljenom bijelom čokoladom. U slast!
Specijalno izdanje pohanog kruha
Sljedeći recept prikladan je za dane na koje ti se čini da svemir nije u ravnoteži. Ako zaista trebaš utjehu, pohani kruh je poput narodnog lijeka. Ovaj recept uključuje i bogato punjenje od omiljenog, dvobojnog krem namaza koji spaja lješnjake, mlijeko i kakao.
Specijalno izdanje pohanog kruha možda neće riješiti sve brige, ali će odnijeti pobjedu nad lošim raspoloženjem i nekontroliranom željom za slatkim. Što čekaš?
Sastojci:
- 4 kriške bijelog kruha
- 3 jaja (M)
- 3 žlice mlijeka
- 3 žlice maslaca
- prstohvat soli
- 2 žlice Lino Lade Duo
Priprema:
- Umuti jaja s mlijekom i prstohvatom soli.
- Dvije kriške kruha bogato premaži Lino Ladom Duo pa ih preklopi s preostale dvije kriške.
- Umoči kruh s obje strane u umućena jaja pa lagano otresi ostatak.
- Na tavici, na laganoj vatri, zagrij maslac. Peci kruh dvije do tri minute s jedne strane pa ga, kad poprimi zlatnosmeđu boju, okreni i pričekaj da se ispeče i s druge strane.
Razreži kruh po dijagonali na četiri trokutića pa posluži sa žlicom tučenog vrhnja i svježim bobičastim voćem. Naodmet nije ni čokoladni preljev!
Dvobojna torta od palačinki
Torta od palačinki je neosporno najjednostavniji izum koji se može narezati na kriške. Pečenje palačinki gotovo je svima već uigrana vještina, baš kao i premazivanje palačinki kvalitetnim krem namazima. Ovog puta je u igri mliječni, lagani, ljetni krem namaz s visokim postotkom mlijeka i prženim lješnjacima, koji dobro pristaje uz džem od jagoda.
Preporučujemo da upotrijebiš tavicu za palačinke manjeg promjera, do otprilike 20 cm. Tako ćeš dobiti veću količinu palačinki i višu, primamljiviju tortu, a nećeš provesti dva sata kraj štednjaka.
Sastojci za palačinke:
- 300 g Glatkog brašna Podravka
- 350 ml mlake vode
- 100 ml mineralne
- 2 jaja (L)
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- naribana korica limuna
Nadjev:
- otprilike 200 g Lino Lade Milk
- otprilike 200 g Džema extra jagoda Podravka
Za posluživanje: Lino Lada pillows milk
Priprema:
- Umuti jaja pa im dodaj brašno, šećer i sol. Postupno dodaj vodu i mineralnu, uz miješanje.
- Naribaj koricu limuna pa lagano promiješaj.
- Zagrij tavicu i nakapaj s malo ulja pa sav višak iscijedi. Na vruću tavu dodaj smjesu i peci minutu sa svake strane, dok palačinke ne poprime zlatnu boju.
- Ostavi ih sa strane da se malo ohlade kako bi slaganje torte bilo jednostavnije.
- Na prvu palačinku namaži sloj Lino Lade Milk, prekrij je drugom palačinkom i premaži je džemom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve palačinke.
Rashladi tortu u hladnjaku pa ukrasi tučenim vrhnjem, svježim jagodama i hrskavim jastučićima s mliječnim punjenjem.
Brzinski sladoled od krem namaza by Coolinarika
Da, sladoled možeš napraviti za pet minuta - i bez jaja. Sve što trebaš su kvalitetan krem namaz sa prženim i nasjeckanim lješnjacima, slatko vrhnje, kakao i malo mlijeka. Budući da se sladoled treba ohladiti, u ovu jednadžbu ulaze i malo strpljenja te mjesto u zamrzivaču.
Imaš dvije opcije; možeš napuniti kalupe za sladoled i umetnuti drvene štapiće ili izliti smjesu u plastičnu kutiju i poslužiti u kornetu. Naodmet nisu ni slatki dodaci, poput nasjeckane čokolade, čoko preljeva ili dodatne žlice omiljenog krem namaza.
Sastojci:
- 200 g Lino Lade Gold
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica kakaa u prahu
- 200 ml mlijeka
Priprema:
- U električnu miješalicu stavi Lino Ladu Gold, slatko vrhnje, kakao i dobro izmiješaj. Na kraju dodaj mlijeko i još jednom sve dobro izmiješaj.
- Tekuću smjesu ulij u kalupe za sladoled (oko osam komada). Ostavi u zamrzivaču da se dobro zamrzne, na barem šest sati.
- Prije posluživanja vrhove stavi pod mlaz tople vode kako bi sladolede lakše izvadila.
Lino Lada sladoled by Coolinarika.com
Osnovni sastojak svih ovih recepata su krem namazi Lino Lada. Njihov asortiman sastoji se od pet bezvremenskih okusa, Duo, Milk, Nougat, Gold i Kokos. Kvalitetni su, bogati mlijekom i lješnjacima, lako mazivi i iskoristivi u pripremi slastica - od klasičnih palačinki pa do slojevitih torti. Još inspirativnih recepata čeka te ovdje. Lino lada - razmaži me sada!
Sponzorirani sadržaj: missGASTRO za missMIND