gastro postao
Slatka jesenska štrudla s grožđem i piškotama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 998
Kora
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 4 žlica ulje suncokretovo
Nadjev
- 3 dl voda
- 1000 g grožđe, bijelo
- 50 g badem, oljušteni suhi
- 3 kom piškote
- 1 kom vanilin šećer
- 3 žlica šećer, kristal
- mljeveni cimet
- 75 g maslac, neslani
Priprema
- Od navedenih satojaka umijesi glatko i rastezljivo tijesto, poklopi zdjelu u kojoj se tijesto nalazi i pusti neka odmara barem pola sata. Ako ti se ne raditi tijesto, možeš upotrijebiti gotove kore za savijače. Koristi po dvije kore za svaku savijaču, a ostatak postupka je isti.
- U vrećicu stavi piškote i usitni ih valjkom.
- Bademe sitno nasjeckaj.
- Grožđe operi i bobe odvoji od petelji. Ako su bobe jako velike svaku prereži na pola.
- Dodaj obje vrste šećera i cimet te promiješaj.
- Namaži lim za pečenje, onaj veliki duboki od pećnice i uključi pećnicu na 200 stupnjeva C
- Na veći ubrus stavi malo oštrog brašna i razvuci tijesto.
- Na jednu trećinu tijesta rasporedi pola količine nadjeva, po njemu pospi pola količine bademe i pola količine piškota, a ostali dio tijesta poprskaj maslacem.
- Pomoću ubrusa zarolaj, počevši s one starane gdje je nadjev. Prepolovi i krajeve stisni da nadjev ne curi tokom pečenja.
- Položi štrudle u lim i sve isto ponovi i s drugom polovinom tijesta. Sve četiri dobivene štrudle na kraju premaži rastopljenim maslacem.
- Peci oko 45 minuta.
- Pečene i ohlađene po želji pospi šećerom u prahu.
Izvor Zdrava Krava