Jedna smjesa, dva slasna čokoladna sloja i preljev od čokolade, spoj koji oduševljava. Naša novinarka Lidija Lončarić ujedno je i autorica na blogu Lidia with a J, pa nam je tako na plazmastičnom meetup-u odlučila se za pripremu domaćih čokoladica nalik svevremenskoj bajaderi.
Postupak je zbilja jednostavan i brzinski. Najprije pripremite smjesu od tostiranih lješnjaka i keksa, dodajte joj tamnu i bijelu čokoladu pa pripremite dva slatka, orašasta sloja na koja ćete zatim dodati čokoladu. I to je to, jednostavnije zbilja ne može.
Dobra doza čokolade osvojit će baš sve čokoljupce, a orašasti okusi ove slastice natjerat će vas da pojedete samo još jedan komadić... i još jedan.
Potrebno vam je:
- 200 g lješnjaka
- 250 g mljevenog Plazma keksa
- 150 g šećera
- 10 žlica vode
- 200 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- Prstohvat soli
Za preljev od čokolade:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 2 žlice suncokretovog ulja
- Krupna morska sol, cvijet soli, himalajska sol
Postupak pripreme:
- Lješnjake tostirajte u pećnici oko 10 minuta. Ohladite ih pa ih stavite u sjeckalicu i usitnite u mrvice.
- Pomiješajte ih s mljevenim plazma keksom.
- Za to vrijeme na vatri otopite šećer s vodom dok ne dobijete nešto gušći sirup. Otopite i maslac.
- Dodajte sirup i maslac mješavini keksa i lješnjaka i dobro promiješajte.
- Na pari ili u mikrovalnoj otopite 100 g tamne i 100 g bijele čokolade.
- Smjesu od keksa i lješnjaka podijelite na pola, pa u jedan dio dodajte tamnu čokoladu, u drugi bijelu i svaku polovicu smjese dobro promiješajte.
- Otopite 200 g tamne čokolade u mikrovalnoj, dodajte joj maslac pa sve dobro povežite. Na kraju dodajte i suncokretovo ulje, promiješajte.
- U dno posude utisnite najprije tamni dio smjese, ravnomjerno rasporedite po dnu posude, a zatim dodajte svijetli dio i ponovite postupak.
- Na kraju prelijte otopljenom čokoladom s maslacem i uljem, protresite kako bi se čokolada ravnomjerno rasporedila i pospite sa soli.
- Ohladite, narežite na kockice i poslužite.
Dobar tek!