gastro postao
Tradicionalno bosansko jelo koje se spravlja u zemljanom posuđu po kojem je i dobilo ime
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 631
Potrebno vam je
- 1000 g junetina
- 2 kom ljubičasti luk
- 3 režanj češnjak
- 2 kom mrkva, crvena
- 4 kom krumpir, mladi
- 2 kom rajčica, crvena
- 2 kom paprika, babura
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 žlica pasirana rajčica (passata)
Priprema
- Na ulju popržite luk, češnjak i mrkvu.
- Nakon što se povrće smekšalo dodajte meso narezano na kockice.
- Meso popaprite, posolite, dodajte paprike, rajčice (na kockice), krumpir (na kriške).
- Na kraju dodajte pire od rajčice i vode.
- Sve stavite na grijaču ploču da prokuha cca 15-20 minuta (bitno je da kameni lonac ili zemljani ne ide na otvorenu vatru!).
- Nakon toga u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva kuhajte jelo jedan sat.
- Pokrijte hranu poklopcem. Ukoliko ga nemate, možete posudu prekriti dvostrukom folijom zatvoriti i peči još na manjoj temperaturi od 170 Celzijevih stupnjeva jedan sat. Foliju treba na nekoliko mjesta popikati s nožem.
- Na kraju dodajte rajčice s toplom vodom.
Izvor Đurđica Protić