Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Slastice, a pripremila nam je neodoljivi lava cake.
Tanjin blog "COOKam i guštam" krije mnoštvo čokoladnih recepata, a jedan je posebno izdvojila - lava cake. Ovaj fini kolač poseban je po tome što mekani biskvit krije toplu, tekuću i jako čokoladnu sredinu, a još kada mu dodamo pjenasti šlag s vanilijom i coulis od maline postaje jednostavno neodoljiv. Kako ga Tanja priprema, pogledaj u nastavku.
Tanju i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!
Sastojci:
- 350 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
- 4 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
- 1 nar
- Smrznute maline
- 1 limun
- 200 ml vrhnja za šlag
- Tonka
Priprema:
- Prvo pripremite coulis od malina. Smrznute maline stavite u manji lonac, dodajte malo vode i sok jednog limuna.
- Podgrijavajte dok se šećer ne rastopi i maline omekšaju. Maknite sa štednjaka i izmiksajte štapnim mikserom.
- Zatim procijedite da biste uklonili sjemenke i stavite u hladnjak na hlađenje.
- Za pripremu lava cakea pećnicu najprije zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Posudice premažite maslacem i posipajte čokoladom u prahu ili kakaom.
- Čokoladu narežite na manje komade, kao i maslac, pa ih zajedno otopite i promiješajte.
- U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i postupno dodajte brašno. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i naribanu tonku i sve sjedinite.
- Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite peći 12 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Sredina treba biti mekana.
- Vrhnje za šlag i vaniliju izmiksati do željene teksture.
- Prije posluživanja kolač preokrenuti na tanjur, dodati šlag, coulis od maline i svježi nar.
Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.