Recepti Gastro zvijezda 2023. 12. prosinca 2023.

Tanjin lava cake osvojit će sve ljubitelje čokolade

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Slastice, a pripremila nam je neodoljivi lava cake.

Tanjin blog "COOKam i guštam" krije mnoštvo čokoladnih recepata, a jedan je posebno izdvojila - lava cake. Ovaj fini kolač poseban je po tome što mekani biskvit krije toplu, tekuću i jako čokoladnu sredinu, a još kada mu dodamo pjenasti šlag s vanilijom i coulis od maline postaje jednostavno neodoljiv. Kako ga Tanja priprema, pogledaj u nastavku. 

Tanju i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!

Sastojci:

  • 350 g tamne čokolade
  • 250 g maslaca
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
  • 1 nar
  • Smrznute maline
  • 1 limun
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • Tonka

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Prvo pripremite coulis od malina. Smrznute maline stavite u manji lonac, dodajte malo vode i sok jednog limuna. 
  2. Podgrijavajte dok se šećer ne rastopi i maline omekšaju. Maknite sa štednjaka i izmiksajte štapnim mikserom. 
  3. Zatim procijedite da biste uklonili sjemenke i stavite u hladnjak na hlađenje. 
  4. Za pripremu lava cakea pećnicu najprije zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva. 
  5. Posudice premažite maslacem i posipajte čokoladom u prahu ili kakaom. 
  6. Čokoladu narežite na manje komade, kao i maslac, pa ih zajedno otopite i promiješajte. 
  7. U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i postupno dodajte brašno. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i naribanu tonku i sve sjedinite. 
  8. Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite peći 12 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. 
  9. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Sredina treba biti mekana. 
  10. Vrhnje za šlag i vaniliju izmiksati do željene teksture. 
  11. Prije posluživanja kolač preokrenuti na tanjur, dodati šlag, coulis od maline i svježi nar. 

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:38 13. Prosinac 2023.

    prekrasan kolac