gastro postao
Fougasse je tradicionalna francuska pogača kojom se mjerila točna temperatura štednjaka na drva koji nisu imali termometre
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 377
Nadjev
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom luk ,crveni
- 2 kriška slanina suha, masna
Tijesto
- 400 g oštro brašno
- 7 g suhi kvasac
- 1 g sol
- 4 g ulje maslinovo
- krupna morska sol
- masline, crne
Priprema
- Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Slaninu narežemo na komadiće. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo slaninu i luk. Sklonimo iz tave i odložimo. U zdjeli pomiješamo 20 dag brašna s kvascem. Dodamo oko 1,5 dl vode i miješamo 3 – 4 minute.
- Pokrijemo i pustimo da se digne i ponovno padne. Za to će trebati oko 4 sata. Dodamo preostalo brašno, sol, 1,5 dl vode i maslinovo ulje te dobro pomiješamo.
- Smjesu prebacimo na pobrašnjenu radnu površinu i umijesimo u glatko tijesto. Vratimo u zdjelu i pustimo da se diže oko 1 sat. Obložimo 3 lima papirom za pečenje. Izbušimo tijesto i dodamo slaninu i luk.
- Dobro zamijesimo, a zatim tijesto razdijelimo u 3 kugle. Valjkom ih razvaljamo na debljinu od oko 2,5 cm, a zatim svaki komad oblikujemo u krug.Pećnicu zagrijemo na 230 °C. Stavimo tijesta u lim za pečenje.
- Svaki krug zarežemo oštrim nožem, dvaput po sredini, a zatim sa svake strane po tri puta pod nagibom. Tijesto zarežemo do kraja u dubinu, ali ne preko rubova.
- Premažemo ga maslinovim uljem, pospemo morskom soli i ostavimo da se diže oko 1 sat. Pečemo 15 oko minuta. Izvadimo ih iz pećnice, a prije posluživanja ukrasimo maslinama pustimo da se ohlade.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata