gastro postao
'Ne želimo imati nedovoljno slatku slasticu', kaže naša blogerica Jadrana Ćurković
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 605
Tijesto
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 125 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 1 prstohvat sol
- 75 g šećer, kristal
- 1 žlica sjemenke maka, sušene
- 1 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
Nadjev
- 500 g tikva ,muškatna žuta
- 4 kom jaje kokošje
- 100 g šećer, kristal
- 2 mala žlica mljeveni cimet
- 120 g marelice, sušene
- 2 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- Buču prepolovite, očistite od koštica i vlaknastih dijelova, te s nožem odstranite koru. Pažljivo je ogulite, najbolje tako da držite tikvu na dasci i odrežete koru, komad po komad, pazeći da ne odstranite previše "mesa". Buču potom narežite na kockice i prokuhajte u vodi dok ne omekša, negdje desetak minuta. Iskrenite ju u cjedilo i neka se hladi dok se cijedi.
- Suhe marelice stavite u zdjelicu, prelijte mlakom vodom i ostavite u vodi da omekšaju.
- Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka, ako je ljepljivo dodajte još malo brašna, a ako je mrvičasto dodajte žlicu-dvije ledeno hladne vode. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Nakon tog vremena, ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup za pitu ili okrugli kalup od torte, ako nemate onaj za pitu s valovitim rubom. Kalup prije toga namažite maslacem. Rub tijesta neka bude visok oko 2 cm, a po dnu ga izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Tijesto stavite peći u pećnicu na 10-15 minuta.
- Za to vrijeme napravite nadjev: ocijeđenu buču stavite u visoku posudu i uz pomoć štapnog miksera napravite pire. Uz pomoć pjenjače ili električnog miksera umiješajte jaja, šećer i cimet, te kiselo vrhnje. Provjerite sada je li smjesa dovoljno slatka, jer to jako ovisi o samoj buči, a i vašem ukusu. Ako nijedovoljno slatko, možete dodati još šećera ili žlicu meda. Suhe marelice ocijedite od ostatka vode i narežite na manje komadiće.
- Tijesto izvadite iz pećnice, prekrijte ga ravnomjerno suhim marelicama, a onda po marelicama izlijte smjesu s bučom. Vratite natrag u pećnicu i pecite 45 minuta. Pitu ohladite na sobnu temperaturu i onda u hladnjaku, bar dva sata prije posluživanja. Uz pitu možete poslužiti tučenoslatko vrhnje u koje ste umiješali malo šećera i žličicu ekstrakta od vanilije, ili sladoled od vanilije. Živjela jesen!