gastro postao
Umjesto pite možete napraviti i male tartove - tijesto razrežite čašom, stavite na dno kalupa za muffine te rasporedite nadjev
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1336
Tijesto
- 250 g glatko brašno
- 50 g šećer, kristal
- sol
- 150 g maslac, slani
- 1 kom jaje kokošje
- 2 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Nadjev
- 8 kriška slanina suha (prerašt. mršava)
- 100 g gljive miješane, razne
- 1 žlica maslac, slani
- 2 šalica tvrdi sir
- 5 kom jaje kokošje
- 2 šalica vrhnje kiselo (10% masti )
Priprema
- Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i narezani maslac te drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krušne mrvice. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje te umiješajte u brašno. Spljoštite u oblik diska i umotajte u foliju pa ga stavite u hladnjak najmanje 30 minuta. Izvaljajte tijesto da bude debelo tri mm i stavite u kalup.
- Zagrijte pećnicu na 200°C, na tijesto stavite utege za pečenje i pecite pet minuta pa smanjite temperaturu na 190°C. Pecite pet-deset minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
- Za nadjev popržite slaninu te je narežite. Na maslacu kratko pirjajte narezane gljive te ih pomiješajte sa slaninom. Dodajte sir i smjesom premažite tijesto.
- U drugoj zdjeli istucite jaja i kiselo vrhnje te dodajte smjesu na tijesto. Pecite 20-25 minuta.