Recepti 13. listopada 2014.

Tart sa slaninom, jajima i kiselim vrhnjem

Tart sa slaninom, jajima i kiselim vrhnjem
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto pite možete napraviti i male tartove - tijesto razrežite čašom, stavite na dno kalupa za muffine te rasporedite nadjev

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1336

Tijesto

  • 250 g glatko brašno
  • 50 g šećer, kristal
  • sol
  • 150 g maslac, slani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 2 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Nadjev

  • 8 kriška slanina suha (prerašt. mršava)
  • 100 g gljive miješane, razne
  • 1 žlica maslac, slani
  • 2 šalica tvrdi sir
  • 5 kom jaje kokošje
  • 2 šalica vrhnje kiselo (10% masti )

Priprema

  1. Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i narezani maslac te drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krušne mrvice. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje te umiješajte u brašno. Spljoštite u oblik diska i umotajte u foliju pa ga stavite u hladnjak najmanje 30 minuta. Izvaljajte tijesto da bude debelo tri mm i stavite u kalup.
  2. Zagrijte pećnicu na 200°C, na tijesto stavite utege za pečenje i pecite pet minuta pa smanjite temperaturu na 190°C. Pecite pet-deset minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
  3. Za nadjev popržite slaninu te je narežite. Na maslacu kratko pirjajte narezane gljive te ih pomiješajte sa slaninom. Dodajte sir i smjesom premažite tijesto.
  4. U drugoj zdjeli istucite jaja i kiselo vrhnje te dodajte smjesu na tijesto. Pecite 20-25 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.