Recepti 30. ožujka 2015.

Tarte od bijele čokolade i kave

Tarte od kave
foto: Nestlé
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija bijele čokolade i kave je idealna za lagane slastice

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 896

Tijesto

  • 165 g maslac, slani
  • 90 g šećer, u prahu
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 240 g glatko brašno
  • 35 g kakao u prahu, nezašećereni

nadjev

  • 550 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 200 g Nestle Dessert bijela čokolada za kuhanje
  • 1 žlica kava, mljevena
  • 2 žlica liker od kave
  • 1.50 list želatina

Priprema

  1. U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu, pazeći da želatina ne zavrije; ulijati želatinu u nadjev, miksajući.
  2. Zagrijati 250 ml vrhnja do vrenja i preliti čokoladu i kavu vrućim vrhnjem i ostaviti 1 min, a zatim pjenjačom dobro izmiješati u glatku kremu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći u hladnjaku.
  3. Za tijesto, u mikseru izmiksati maslac i šećer u prahu, zatim dodati žumanjak i dobro izmiješati, dodati prosijano brašno i kakao u prahu i miješati samo dok se tijesto ne poveže.
  4. Oblikovati disk od tijesta i zamotati u plastičnu foliju te ostaviti da se tijesto stisne u hladnjaku, oko sat vremena.
  5. Između dva komada plastične folije razvaljati tijesto na tanko, da se dobije relativno pravilan krug promjera 35 cm; obložiti tijestom kalup za pitu (ostaviti malo tijesta da prelazi preko rubova kalupa, u slučaju da se tijesto stisne tokom pečenja) te izbosti tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo.
  6. Tijesto peći na 165°C oko 20-30 min, sve dok ne izgleda pečeno i suho, nakon toga ostaviti da se ohladi te oštrim nožem odrezati višak tijesta po rubovima kalupa.
  7. Namočiti želatinu u hladnoj vodi da omekša, oko 5 min.
  8. Procijediti smjesu od bijele čokolade i kave kroz fino sito i mikserom istući tu smjesu s ostatkom slatkog vrhnja, da se dobije mekani šlag.
  9. U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu,
  10. Nadjev ulijati u pečeno tijesto u kalupu i izravnati vrh; ostaviti u hladnjaku na 2 sata da se smjesa stisne prije posluživanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.