gastro postao
Kombinacija bijele čokolade i kave je idealna za lagane slastice
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 896
Tijesto
- 165 g maslac, slani
- 90 g šećer, u prahu
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 240 g glatko brašno
- 35 g kakao u prahu, nezašećereni
nadjev
- 550 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 200 g Nestle Dessert bijela čokolada za kuhanje
- 1 žlica kava, mljevena
- 2 žlica liker od kave
- 1.50 list želatina
Priprema
- U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu, pazeći da želatina ne zavrije; ulijati želatinu u nadjev, miksajući.
- Zagrijati 250 ml vrhnja do vrenja i preliti čokoladu i kavu vrućim vrhnjem i ostaviti 1 min, a zatim pjenjačom dobro izmiješati u glatku kremu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći u hladnjaku.
- Za tijesto, u mikseru izmiksati maslac i šećer u prahu, zatim dodati žumanjak i dobro izmiješati, dodati prosijano brašno i kakao u prahu i miješati samo dok se tijesto ne poveže.
- Oblikovati disk od tijesta i zamotati u plastičnu foliju te ostaviti da se tijesto stisne u hladnjaku, oko sat vremena.
- Između dva komada plastične folije razvaljati tijesto na tanko, da se dobije relativno pravilan krug promjera 35 cm; obložiti tijestom kalup za pitu (ostaviti malo tijesta da prelazi preko rubova kalupa, u slučaju da se tijesto stisne tokom pečenja) te izbosti tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo.
- Tijesto peći na 165°C oko 20-30 min, sve dok ne izgleda pečeno i suho, nakon toga ostaviti da se ohladi te oštrim nožem odrezati višak tijesta po rubovima kalupa.
- Namočiti želatinu u hladnoj vodi da omekša, oko 5 min.
- Procijediti smjesu od bijele čokolade i kave kroz fino sito i mikserom istući tu smjesu s ostatkom slatkog vrhnja, da se dobije mekani šlag.
- U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu,
- Nadjev ulijati u pečeno tijesto u kalupu i izravnati vrh; ostaviti u hladnjaku na 2 sata da se smjesa stisne prije posluživanja.