gastro postao
Popularna talijanska slastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 585
Potrebno vam je
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 250 g mascarpone
- 25 ml konjak (38 vol % alkoh.)
- 200 ml kava instant
- kakao u prahu, nezašećereni
- 125 g šećer, kristal
- 8 kom piškote
Priprema
- U vatrostalnoj zdjeli mutite žutanjke i ¾ šećera dok smjesa ne postane gusta i blijeda, a onda ih stavite na lonac u kojemu tiho kipi voda da se zagrije. Kada se zagrije, maknite zdjelu s vatre.
- U drugoj zdjeli tucite bjelanjke s ostatkom šećera dok ne nastanu čvrsti vrhovi. Najprije umiješajte mascarpone, a zatim oprezno dodajte i tučeni bjelanjak, pazeći da smjesa ostane lagana i pjenasta.
- Namočite piškote u zaslađenu kavu (ako želite, dodajte konjak). Stavite 4 piškote na dno vatrostalne posude promjera 20 cm, ili u 4 zdjelice (2 piškote po zdjelici). Prelijte slojem kreme pa stavite još jedan sloj piškota i na kraju još jedan sloj kreme.
- Stavite poklopljeni tiramisù u hladnjak na otprilike 2 sata. Obilno pospite kakaom u prahu.
Izvor Recept je preuzet iz kuharice ''Deserti'' u izdanju Mozaik knjige.