gastro postao
Kombinacija čokolade, voća i sira daje za rezultat jako ukusnu tortu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 757
tijesto
- 100 g maslac, slani
- 175 g lješnjak ,suhi
- 60 g pšenično brašno, bijelo
- 150 g šećer, kristal
- 0.25 žličica sol
- 2 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom mrkva, crvena
- 100 ml džem od maline
krema
- 125 g Nestle Dessert bijela čokolada za kuhanje
- 150 g krem sir
- 100 ml mileram
Priprema
- Očišćene lješnjake poslagati na lim i tostirati u pećnici oko 10 min na 170°C; dok su još vrući staviti ih u sredinu kuhinjske krpe, skupiti krajeve i dobro istrljati jedne o druge da se skine što više smeđe kore.
- Nakon što se lješnjaci ohlade, samljeti ih zajedno sa šećerom u kuhinjskom robotu ili mlinčiću.
- Namastiti maslacem kalup za tortu promjera 26 cm i obložiti ga masnim papirom (i dno i stijenke).
- Za tijesto, istući maslac u mikseru dok ne postane kremast; dodati lješnjake sa šećerom, a zatim umutiti jedno po jedno jaje i žumanjak; umiješati i naribanu mrkvu; prosijati brašno u smjesu i umiješati - dok smjesa ne postane homogena.
- Uliti smjesu u kalup i peći 25 - 30 min ili dok drveni štapić uboden u sredinu kolača ne izađe suh.
- Protisnuti džem (ako ga koristite) kroz fino sito te ga na kraju premazati po tijestu.
- Za kremu, rastopiti bijelu čokoladu na pari i promiješati dok smjesa nije glatka, ostaviti da se malo ohladi.
- U mikseru dobro izmiješati krem sir s mileramom te dodati rastopljenu čokoladu.
- Premazati smjesu preko tijesta s džemom, te ostaviti da se stisne u hladnjaku; ako se koriste svježe maline, utisnuti ih lagano u kremu dok se još nije stisnula.